Βαμβάκι: Όσο κρατάει τα 80 σεντς, αφήνει υποσχέσεις για τη νέα σεζόν

Για µικρή απώλεια σε στρέµµατα, παρά την αρχική πίεση του καλαµποκιού, κάνει λόγο η ΔΟΒ

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης μοιάζει να βρίσκεται η αγορά βάμβακος, σε ένα σημείο που συμπίπτει χρονικά με την έναρξη των σπορών στη χώρα μας.

Η «μεγάλη εικόνα» δείχνει ότι οι τιμές των περισσότερων αγροτικών εμπορευμάτων βρίσκονται υπό πίεση και το βαμβάκι δεν αποτελεί εξαίρεση. Yπάρχει, ωστόσο, μια διαφορά, η οποία ίσως αποδειχθεί καθοριστική: Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τα σιτηρά όπου η αποκλιμάκωση έχει πάρει εσχάτως τη μορφή κατάρρευσης και έρχεται μετά από ένα μεγάλο διάστημα παραμονής στα ψηλά, το βαμβάκι εδώ κι ένα εξάμηνο σχεδόν στριφογυρίζει στην περιοχή των 80 σεντς σε ένα εύρος από 75 έως 85 σεντς/λίμπρα, δοκιμάζοντας μάλιστα συχνά πυκνά να σπάσει το πάνω όριο αυτής της διακύμανσης.

Οι κινήσεις αυτές και η σθεναρή αντίσταση, που φαίνεται να υπάρχει στα 80 σεντς, ερμηνεύονται από ορισμένους αναλυτές ως μια ένδειξη ότι τα χειρότερα ίσως να βρίσκονται πίσω μας, γεγονός που αν συνδυαστεί με τις σταθεροποιητικές τάσεις που καταγράφονται στον πληθωρισμό και την κουβέντα που έχει ανοίξει, τουλάχιστον από πλευράς Fed, για «φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων, ανοίγουν ένα παράθυρο για βελτίωση των τιμών ενόψει της νέας σεζόν.

Για να συμβεί αυτό βέβαια θα χρειαστεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα από το πεδίο της μακροοικονομίας, που εδώ και αρκετούς μήνες ρίχνει τη σκιά της πάνω από την αγορά βάμβακος. «Βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε όχι λόγω της υπερπαραγωγής, αλλά εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσης, η οποία μοιάζει να έχει δεχτεί… ένα χτύπημα στη σπονδυλική στήλη», περιγράφει παραστατικά στην «ΥΧ» επικεφαλής εγχώριας εκκοκκιστικής επιχείρησης.

«Δεδομένου ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2023 το βαμβάκι φάνταζε λιγότερο ελκυστικό σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες, αυτήν τη στιγμή δεν βλέπουμε πουθενά στον κόσμο κάποια σημαντική αύξηση στα καλλιεργούμενα στρέμματα. Όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε προς άλλη μια χρονιά με ‘‘σφιχτή’’ διαθεσιμότητα από πλευράς παραγωγής. Επομένως, με το που θα καταγραφεί μια πειστική βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, εκτιμούμε ότι θα δούμε μια ανάλογη αντίδραση από την αγορά βάμβακος», προσθέτει ο ίδιος.

Οι εκτιμήσεις του USDA

Στο πρόσφατο report προσφοράς-ζήτησης του Απριλίου, το USDA αναθεώρησε προς τα πάνω κατά 829.000 δέματα σε σχέση με τον Μάρτιο την παγκόσμια παραγωγή που τώρα τοποθετείται στα 116 εκατ. δέματα, ενώ «κράτησε» την κατανάλωση αρκετά χαμηλά στα 110 εκατ. δέματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναθεωρηθεί ανοδικά κατά 867.000 δέματα στα περίπου 92 εκατ. δέματα η εκτίμηση και για τα αποθέματα στο τέλος της τρέχουσας σεζόν.

Σε εμπορικό επίπεδο, εκτιμάται ότι περίπου 50.000-60.000 τόνοι ελληνικού εκκοκκισμένου βάμβακος παραμένουν αδιάθετοι, ωστόσο υπάρχουν και αρκετές ποσότητες αφιξάριστες. Κάποια ζήτηση καταγράφεται το τελευταίο διάστημα από την Τουρκία, η οποία ωστόσο απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ζωηρή. Η συγκυρία δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις νέες πωλήσεις αυτό το διάστημα, ενώ ούτε το δολάριο βοηθά.

Πέρα από την πτωτική αγορά και την αναιμική ζήτηση, στοιχείο που χαρακτήρισε μια σεζόν με πολύ μεγάλη μεταβλητότητα, τα εκκοκκιστήρια καλούνται αυτό το διάστημα να διαχειριστούν και τη δυσαρέσκεια ουκ ολίγων παραγωγών στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που εξακολουθούν να πραγματοποιούνται. Εκτιμήσεις των εκκοκκιστών τοποθετούν τη μέση τιμή που εισέπραξαν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί για το σύσπορο μεταξύ των 75-80 λεπτών/κιλό (συμπεριλαμβανομένων και των ποιοτικών πριμ), νούμερο πίσω από το οποίο βέβαια κρύβεται μια πολύ μεγάλη διακύμανση από τα 68 λεπτά/κιλό μέχρι το σχεδόν 1 ευρώ.

Προς μονοψήφιο ποσοστό η μείωση στα στρέμματα

Στις αρχές του χρόνου, η κυρίαρχη εκτίμηση ήταν ότι το βαμβάκι θα ήταν από τους μεγάλους χαμένους των εαρινών σπορών, «γράφοντας» μεγάλες απώλειες σε επίπεδο εκτάσεων, προς όφελος καλλιεργειών, όπως το καλαμπόκι.

Τα μηνύματα, ωστόσο, που έρχονται τελευταία τόσο από τις προθέσεις των παραγωγών όσο και από τις ποσότητες των σπόρων που έχουν αγοραστεί σκιαγραφούν μια λιγότερο δυσοίωνη εικόνα.

«Πράγματι, αναμέναμε ότι το καλαμπόκι θα απορροφήσει φέτος αρκετά στρέμματα από το βαμβάκι, φαίνεται όμως ότι αυτό δεν συνέβη», μεταφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, Ευθύμης Φωτεινός. Ρόλο σε αυτό προφανώς έπαιξε και η ραγδαία πτώση τιμών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο καλαμπόκι.

Ο κ. Φωτεινός εκτιμά ότι «συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι κάποια χωράφια δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές για τη Συνδεδεμένη στο καλαμπόκι, η μείωση στρεμμάτων στο βαμβάκι φαίνεται ότι θα είναι της τάξης του 5%».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι προπωλήσεις είναι ένα εργαλείο που μπορεί και φέτος να κάνει τη διαφορά για να το αξιοποιήσουν. «Μετά από δύο χρόνια, νομίζω ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και ο Έλληνας παραγωγός μπορεί να σκεφτεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό με επιχειρηματικό πνεύμα, κάνοντας τις πλέον συμφέρουσες γι’ αυτόν επιλογές. Με την προπώληση έχει τη δυνατότητα, έχοντας ήδη μια εικόνα για τα κόστη του, να κλείσει από την εποχή της σποράς μέχρι και το τέλος της συγκομιδής, την τιμή για μια σημαντική ποσότητα βαμβακιού, μειώνοντας αντίστοιχα και το ρίσκο του», τονίζει.