Βαμβάκι: Χαμόγελα στον κάμπο από το φλερτ με το 1 ευρώ

Εντονη κινητικότητα υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες στα εκκοκκιστήρια του θεσσαλικού κάμπου, καθώς αρκετοί βαμβακοπαραγωγοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία με τις υψηλές τιμές πώλησης του προϊόντος.

Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί προχώρησαν είτε σε προσυμφωνίες, ακολουθώντας την τακτική της ανοιχτής τιμής, είτε σε πωλήσεις (κλειστή τιμή) σημαντικού μέρους της παραγωγής τους. Οι συμφωνίες έγιναν με τιμές από 95 έως 99,5 λεπτά το κιλό, ενώ την Τετάρτη η εμπορική τιμή σημείωσε μία μικρή κάμψη, 95 λεπτά η κλειστή, 91 λεπτά η ανοιχτή.

Στην ανοιχτή τιμή, τα εκκοκκιστήρια (π.χ. Καραγιώργος) δίνουν στον παραγωγό τη δυνατότητα κατοχύρωσης της τιμής ημέρας, η οποία μπορεί να φιξαριστεί στην πορεία, σε περίπτωση που η αγορά διαμορφώσει υψηλότερα επίπεδα τιμών, καταβάλλοντας οι τελευταίοι μία ρήτρα 4 λεπτών. Αρκετοί, πάντως, δείχνουν να μη βιάζονται να πουλήσουν την παραγωγή τους, καθώς θεωρούν δεδομένο ότι οι διεθνείς συγκυρίες θα οδηγήσουν το βαμβάκι σε επίπεδα άνω του 1 ευρώ.

Να συνεχιστεί το καλοκαίρι

Ευχή όλων στον κάμπο είναι τις επόμενες κρίσιμες μέρες, μέχρι και τη συγκομιδή, ο καιρός να αποτελέσει σύμμαχό τους. Φέτος, η παραγωγή είναι όψιμη και η έναρξη της συγκομιδής τοποθετείται περί το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

«Από εδώ και πέρα θέλουμε καλοκαιρία. Αρκετή ζημιά έκανε το χαλάζι του Ιουνίου, ενώ ανησυχία επικρατεί και με το κοκκίνισμα των φύλλων, που παρατηρήθηκε μετά τον καύσωνα του Αυγούστου και μόλις έπεσε η θερμοκρασία», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέα Φαρσάλων, Θανάσης Καραΐσκος.

Να σημειωθεί ότι προβλήματα σημειώθηκαν και στην περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας, από μικρής έντασης χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης.

Εφόσον, πάντως, όλα πάνε καλά, η προσδοκώμενη μέση στρεμματική απόδοση αναμένεται στα 400 με 450 κιλά, από 350 με 380 κιλά που ήταν πέρυσι. Φέτος, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να προκύψει κέρδος για τον παραγωγό, αναλογιζόμενοι και την αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 200-250 ευρώ το στρέμμα σε ιδιόκτητο χωράφι, από 120-150 ευρώ το στρέμμα πέρυσι.

Οι βροχές που έπεσαν το προηγούμενο διάστημα επίσπευσαν την ολοκλήρωση της αρδευτικής περιόδου, η οποία εξελίχθηκε ομαλά σε όλη τη θεσσαλική πεδιάδα.

ΤΟΕΒ Ταυρωπού

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η διοίκηση του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας, όπου στο δίκτυό της οι απαιτήσεις για νερό ήταν μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά, καθώς υπήρξε αύξηση των ποτιστικών καλλιεργειών κατά 6%.

Ειδικότερα, οι ποτιστικές καλλιέργειες ανέρχονται στα 80.361 στρ., ενώ πέρυσι ήταν 75.749 στρ. από το σύνολο των 115.000 στρ. της εξυπηρετούμενης έκτασης του δικτύου.

Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά οι εκτάσεις με καλαμπόκι, ενός φυτού με αυξημένες απαιτήσεις για νερό, στο δίκτυο του Οργανισμού υπερτερούν έναντι αυτών με βαμβάκι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων δεκαετιών.

Πιο συγκεκριμένα, φέτος καλλιεργήθηκαν 35.974 στρέμματα με καλαμπόκι έναντι 28.410 στρεμμάτων πέρυσι (αύξηση 27%), ενώ με βαμβάκι φέτος καλλιεργήθηκαν 32.801 στρέμματα έναντι 36.340 στρεμμάτων πέρυσι (μείωση 10%). Όσον αφορά τις εκτάσεις με μηδική, αυξήθηκαν σε 10.015 στρέμματα από 9.085 στρέμματα πέρυσι (αύξηση 10%).