Σε αφανισμό οδηγούν τη βαμβακοκαλλιέργεια οι χαμηλές τιμές, καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας 

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί του Νομού Ημαθίας, λόγω της χαμηλής τιμής του σύσπορου βάμβακος από τους Εκκοκκιστές, αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας, ζητώντας μεταξύ άλλων την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας:

«Βλέποντας τις φετινές εξελίξεις στη τιμή πληρωμής του σύσπορου βάμβακος και εκφράζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό βαμβακοπαραγωγών του Νομού Ημαθίας απαιτούμε από κάθε εμπλεκόμενο και κυρίως από την Ένωση Εκκοκκιστών να μας απαντήσει στα επί μέρους θέματα:

  1. Για ποιο λόγο αυτό που ανακοινώθηκε από την Ένωση Εκκοκκιστών στα ΜΜΕ στις 11/9 και από κάθε εκκοκκιστή, ιδιαιτέρως στους παραγωγούς δεν εφαρμόστηκε. Τουλάχιστον ούτε ένας εκκοκκιστής αυτή την περίοδο δεν έχει εφαρμόσει δίκαιη τιμολόγηση του σύσπορου βάμβακος.
  2. Για ποιο λόγο η τιμή του σύσπορου βάμβακος είναι μακριά από τη χρηματιστηριακή τιμή, κάτι το οποίο υποτίθεται ότι θα διασφαλιζόταν από πλευράς του ΥΠΠΑΤ;

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ: 

  • Τη μη τήρηση όσων ανακοινώθηκαν στις 11/9 και είχαν να κάνουν με τη διαβάθμιση της αξίας του βάμβακος.
  • Την ανικανότητα του ΥΠΠΑΤ να διασφαλίσει δίκαιη τιμή.
  • Την απουσία ελέγχου από πλευράς της πολιτείας (Επιτροπής Ανταγωνισμού).

Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών από πλευράς εκκοκκιστών και ΥΠΠΑΤ ήταν η “κλοπή” ενός άριστου προϊόντος, πράξη η οποία οδηγεί τους βαμβακοπαραγωγούς στην οικονομική εξαθλίωση και σηματοδοτεί την αρχή της σταδιακής εξαφάνισης της καλλιέργειας.

ΚΑΛΟΥΜΕ  το ΥΠΠΑΤ και τον κύριο υπουργό να παρέμβει σε αυτή την κλοπή και τους συνάδελφους βαμβακοπαραγωγούς να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση».