Με βαριά καρδιά ξεκίνησε η συγκομιδή του κάστανου στον Κίσσαβο

Ο Συνεταιρισμός Αμπελακίων ζητά μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης-επιδότησης

Οι αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες που πραγματοποίησαν καστανοπαραγωγοί του Κισσάβου στον Νομό Λάρισας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φαιάς σήψης, η οποία πέρυσι έπληξε σημαντικά τη σοδειά των παραγωγών, δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν και φέτος την προσβολή των δέντρων από την ασθένεια. Αν και σε μικρότερη έκταση από πέρυσι, η ασθένεια δηλώνει ξανά παρούσα, καθώς αναζωπυρώθηκε λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Ευθύμη Καζαντζή, «και φέτος το πρόβλημα είναι σημαντικό, καθώς προβλέπεται μια μείωση της παραγωγής που θα φτάσει έως και το 40% σε ορισμένες περιοχές. Δυστυχώς, τα 150 ευρώ που λάβαμε πέρυσι ως αποζημίωση δεν θεωρούνται οικονομική ανάσα, όταν το κοστολόγιο αγγίζει τα 700 ευρώ το στρέμμα. Δεν ξέρουμε αν η αποζημίωση που θα δοθεί φέτος θα είναι ανάλογη με την περσινή, σίγουρα όμως αυτό το ποσό δεν επαρκεί. Το ΥΠΑΑΤ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν δεν στηριχθεί και φέτος γενναία το κάστανο, τότε η καλλιέργεια κινδυνεύει με εγκατάλειψη».

Στη σύσκεψη του ΥΠΑΑΤ, Λ. Αυγενάκη, με συνεταιριστές την Τετάρτη στη Λάρισα, ο κ. Καζαντζής ενημέρωσε το υπουργείο ότι «η ασθένεια ήρθε για να μείνει, λόγω κλιματικής κρίσης. Πέρυσι, το αποτέλεσμα της προσβολής για την περιοχή ήταν να μαζευτεί μόνο το 60% της παραγωγής, ενώ το υπόλοιπο διατέθηκε σε τιμές κάτω του κόστους. Προς το παρόν, αποτελεσματική θεραπεία δεν υπάρχει. Γι’ αυτό ζητάμε έναν μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης-επιδότησης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιζήσουμε για το διάστημα που απαιτείται μέχρι να βρεθούν κάποιες λύσεις».

Παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν και άλλες περιοχές της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία. «Εκεί βρέθηκαν και εφαρμόζονται παρόμοιοι μηχανισμοί επιδότησης», επισημαίνει ο γνωστός συνεταιριστής, υπογραμμίζοντας: «Δεν θέλουμε να είμαστε επαίτες. Απαιτούμε και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να μένουμε στον τόπο μας, συνεχίζοντας την καλλιέργεια που βρήκαμε από τους προγόνους μας».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, τη δεδομένη στιγμή, η συγκομιδή έχει ξεκινήσει νωθρά, καθώς τα περισσότερα κάστανα παραμένουν στα δέντρα, αφού κανένας παραγωγός δεν θέλει να επιβαρυνθεί με το κόστος των εργατικών χεριών, το μεταφορικό και τα ψυκτικά, όταν μάλιστα η τιμή που προσφέρουν οι Ιταλοί έμποροι δεν ξεπερνά το 1 ευρώ.