«Βαρίδι» για τους ΤΟΕΒ τα παλαιότερα χρέη προς τη ΔΕΗ

Εάν δεν υπάρξει σχεδιασμός της κυβέρνησης για την απαλλαγή ή έστω το κούρεμα των χρεών των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, δεν θα είναι δυνατή η εξασφάλιση της βιώσιμης ενεργειακής επάρκειας της αγροτικής καλλιέργειας και, τελικά, της επιβίωσης των αγροτών.

Τα παραπάνω επισημαίνουν πρόεδροι ΤΟΕΒ σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, οι οποίοι θεωρούν πως τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος των συσσωρευμένων χρεών δεν βελτιώνουν ουσιαστικά την υπάρχουσα κατάσταση.

Ένας από τους πολλούς ΤΟΕΒ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μόνο με παλαιότερα χρέη, είναι και αυτός της Παραβόλας, ο οποίος αν και τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τη διοίκηση, δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ στη ΔΕΗ, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη διακοπή ρεύματος, εξαιτίας των όσων χρωστάει πριν από το 2018.

Μάλιστα, η διοίκηση του ΤΟΕΒ Παραβόλας ανακοίνωσε πως εντός των ημερών πρόκειται να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στον Οργανισμό και, κατά συνέπεια, η άρδευση στην περιοχή, λόγω των παλαιών οφειλών στη ΔΕΗ έως και το 2018. Άλλωστε, από το 2018 μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα χρέος.

Πρόσθεσε, δε, ότι θα προβεί στην κατάθεση νέων ασφαλιστικών μέτρων για την επανασύνδεση του ρεύματος. Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι δόσεις που προτείνονται είναι αδύνατον να τηρηθούν, γιατί πρόκειται για έναν μικρό ΤΟΕΒ, ο οποίος μπορεί να διαθέσει μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο, καθώς ο Οργανισμός απασχολεί και υδρομέτρη, αλλά και υπάλληλο γραφείου. Όπως επισημαίνεται, το να δοθεί το 30% των παλαιότερων οφειλών και να αποπληρωθεί σε 24 δόσεις είναι αδύνατον.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Παραβόλας, οι διοικήσεις άλλων, μεγαλύτερων ΤΟΕΒ έκαναν πρόσφατα μια συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ, που τους πρότεινε 120 δόσεις, πράγμα που για τον ίδιο είναι, επίσης, αδύνατον να τηρηθεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Παναιτωλίου Αιτωλοακαρνανίας, Βασίλης Τσέλιος, υπογράμμισε πως όσοι ΤΟΕΒ είναι στο «κλειστό κύκλωμα λειτουργίας», που είναι πιο ενεργοβόρο και δεν λειτουργούν με σύστημα ανοιχτό, φυσικής ροής, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα και, μάλιστα, άμεσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Παναγιώτη Παρασκευόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο με το υπάρχον δοσολόγιο και με τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει, δεν γίνεται να βελτιωθεί η κατάσταση, καθώς οι ΤΟΕΒ θα δυσκολευτούν να αντεπεξέλθουν ταυτόχρονα στα ρυθμισμένα χρέη και στα τρέχοντα και να συντηρούν και το δίκτυο. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τα ισχύοντα μέτρα, οι ΤΟΕΒ παίρνουν μια παράταση ζωής και κάθε χρόνο θα επαναλαμβάνονται οι ίδιες καταστάσεις.

ΤΟΕΒ Πελοπίου

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ΤΟΕΒ Πελοπίου, ο οποίος, αν και με τη συμφωνία που έκανε η διοίκηση πέρυσι με τη ΔΕΗ πλήρωσε όσα καταναλώθηκαν εντός της χρονιάς, αδυνατεί να αποπληρώσει τα παλαιότερα χρέη. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Νικόλαος Μπακοβασίλης, εξέφρασε την πεποίθηση πως αν δεν γίνει αφαίρεση των τόκων που όλα τα χρόνια κεφαλαιοποιεί η ΔΕΗ και τους ξανατοκίζει, δεν υπάρχει λύση.

Να σημειωθεί ότι, στον Νομό Ηλείας, το ύψος της αρρύθμιστης οφειλής προς τη ΔΕΗ φτάνει περίπου τα 6 εκατ. ευρώ, τα χρέη προς άλλες υπηρεσίες περί τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρωστούμενα προς τον Οργανισμό περίπου τα 10-11 εκατ. ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς και τις ανάγκες για εκσυγχρονισμό του δικτύου –που λειτουργεί από το 1970–, τότε μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Προ των ευθυνών της για το χρόνιο πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) θέτει την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με κατεπείγουσα επιστολή του, που κοινοποιεί και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης, τα συσσωρευμένα από πολλά έτη χρέη και η έως τώρα αποτυχία ικανοποιητικής/βιώσιμης, για όλα τα μέρη, ρύθμισής τους καθιστούν το ζήτημα επικίνδυνο, αφού υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο μη ηλεκτροδότησης των ΟΕΒ. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του πρωτογενούς τομέα της περιφέρειας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθεί άμεσα πρωτοβουλία για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος. «Το πρόβλημα απαιτεί άμεσες και επείγουσες ενέργειες για την επίτευξη μιας κατά το δυνατόν ομαλής αρδευτικής περιόδου», σημειώνει ο Ν. Φαρμάκης. Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να υπάρξει και μία συνάντηση εργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να εντοπιστεί η βέλτιστη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από έναν χρόνο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε αποστείλει επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο με προτάσεις για να αποφευχθούν οι διακοπές ρευματοδότησης και να αρδευτούν χωρίς προβλήματα οι καλλιέργειες. Πέρα από ρύθμιση των χρεών των Οργανισμών προς τους παρόχους ενέργειας, είχε προταθεί και η παροχή έκτακτης και απευθείας χρηματοδότησης με τη μορφή επιχορήγησης. Επίσης, είχε προταθεί η ένταξή τους ως «Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας» στους λογαριασμούς για διάστημα τέτοιο που θα εξυπηρετήσει την αδιάκοπη λειτουργία τους, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.