Με βάση την τιμή εξαγωγής και μπόνους 30 ευρώ τα νέα συμβόλαια Λούλη στο σκληρό
Μια νέα λογική που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της για τη μετάβαση στην εποχή της αναγεννητικής γεωργίας υιοθετεί η Μύλοι Λούλη στα συμβόλαια σκληρού σιταριού που προτείνει στους παραγωγούς και τους συνεργάτες της για τη φετινή καλλιεργητική σεζόν.
Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο Αναστάσιος Θάνος, διευθυντής Αγορών & Logistics, η σιτική περίοδος 2023/2024 αποτελεί για τη Loulis Food Ingredients μια άκρως μεταβατική χρονιά, η οποία αφενός σηματοδοτεί την εμβάθυνση στην ουσία της συμβολαιακής γεωργίας, αφετέρου βάζει τις βάσεις για το πέρασμα στην αναγεννητική γεωργία, η οποία αποτελεί γι’ αυτή στρατηγική προτεραιότητα και επιλογή. «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το ανθρακικό μας αποτύπωμα, αλλά και το αποτύπωμά μας στην κοινωνία γενικότερα», υπογραμμίζει ο κ. Θάνος, προσθέτοντας ότι ο σχετικός προγραμματισμός βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Νέοι σπόροι υψηλών πρωτεϊνών στο μαλακό
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, στις 16 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της αλευροβιομηχανίας συνάντηση με εταιρεία γαλλικών συμφερόντων, αλλά και Έλληνες συνεργάτες με γνώτη του αντικειμένου, προκειμένου να συζητήσουν για τον τρόπο υλοποίησης του πρότζεκτ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το πλάνο να μπει σε εφαρμογή από την επόμενη σιτική περίοδο 2024/2025, συμπίπτοντας με το σχέδιο της εταιρείας να εισάγει στην Ελλάδα σπόρους μαλακού σιταριού υψηλής πρωτεΐνης ώστε, όπως σημειώνει ο συνομιλητής μας, «με επίκεντρο τον παραγωγό να χτίσουμε κάτι που θα φέρει αξία σε όλα τα επίπεδα, μα πάνω απ’ όλα στην ανθρώπινη διατροφή».
Επιστρέφοντας στη φετινή καλλιεργητική σεζόν, ο κ. Θάνος τονίζει ότι η Μύλοι Λούλη «μπαίνει σε μια τελείως διαφορετική σελίδα, εστιάζοντας πια στην ουσία της συμβολαιακής γεωργίας», η οποία, όπως σημειώνει, «πρέπει να προσφέρει ένα αρκετά ποιοτικό προϊόν στη βιομηχανία και, άρα, στον τελικό καταναλωτή, αλλά και ταυτόχρονα να δίνει μια υπεραξία στον παραγωγό που επενδύει στην καλλιέργειά του».
Οι μίνιμουμ ποιοτικές προδιαγραφές
Με αυτό το σκεπτικό, η Loulis Food Ingredients σκοπεύει να δώσει φέτος ιδιαίτερη βαρύτητα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που θα παραλάβει, εισάγοντας παράλληλα, ειδικά για το σκληρό σιτάρι, ένα νέο μοντέλο τιμής. Ειδικότερα, τα βασικά χαρακτηριστικά του συμβολαίου για το σκληρό διαμορφώνονται ως εξής:
1. Ειδικό βάρος τουλάχιστον 78 kg/100 lt.
2. Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κατ’ ελάχιστο 13,00% επί ξηρού (μέθοδος ICC 202)
3. Ποσοστό υγρασίας χαμηλότερο του 14,00% (μέθοδος ICC 202).
4. 70% υαλώδεις κόκκους.
5. Δεν θα έχει διαρρέουσα γλουτένη, ήτοι Test Kranz με κατ’ ελάχιστη επιμήκυνση 10cm και διάρκεια κρατήματος κατ’ ελάχιστο 10min και Gluten Index κατ’ ελάχιστο 60%.
6. Falling Number (Hagberg) κατ’ ελάχιστο 350 δευτ/των (μέθοδος ICC 107/1).
Eπιπλέον, όπως αναφέρει ο κ. Θάνος, «τα σιτάρια που θα παραληφθούν δεν θα πρέπει να έχουν οσμή δαυλού (ή άλλες διαφορετικές από αυτήν του σταριού οσμές), ούτε να παρουσιάζουν fusarium, ποσοστό black points άνω του 2% κ.ά., τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στο συμβόλαιό μας». «Κατανοούμε ότι αυτά που ζητάμε μπορεί να φαντάζουν πολλά ή δύσκολα στα μάτια των παραγωγών, ειδικά όταν έχουν προηγηθεί δύσκολες ποιοτικά χρονιές, όπως η φετινή. Όμως, για μια αλευροβιομηχανία, η οποία θέλει να προσφέρει ένα ποιοτικό αλεύρι στον πελάτη-καταναλωτή, αυτές είναι οι ελάχιστες προδιαγραφές που θα της δώσουν το δικαίωμα να το πετύχει», διευκρινίζει ο ίδιος.
Όσον αφορά τον τρόπο τιμολόγησης, η Μύλοι Λούλη δεν σκοπεύει φέτος να κινηθεί, όπως πέρυσι, στη λογική της μίνιμουμ εγγυημένης τιμής αλλά θα χρησιμοποιήσει ως βάση την τιμή εξαγωγής (τιμή FOB) για σιτάρια με 12% πρωτεΐνη, 76 kg/hl ειδικό βάρος και 30% υαλώδη τη χρονική στιγμή που επιθυμεί να κλείσει το σιτάρι του ο παραγωγός στην οποία θα προστίθεται να μπόνους ποιότητας 30 ευρώ/τόνο εφόσον πληρούνται οι ποιοτικές προδιαγραφές που έχει θέσει. Η τιμή αυτή ισχύει για σιτάρι παραδοτέο στον μύλο ενώ οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν την τιμή τους μέχρι τις 30 Αυγούστου.
Τέσσερις αντί για οκτώ ποικιλίες
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ήδη από φέτος η εταιρεία προχώρησε στον περιορισμό των ποικιλιών που θα καλλιεργήσουν οι παραγωγοί, μειώνοντας τον αριθμό τους σε 4 από 8 καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Θάνος, «είδαμε ότι αυτό δυσκόλευε πολύ την παρακολούθηση των σιταριών και τη σωστή παρτιδοποίησή τους». Σε κάθε περίπτωση, όπως προσθέτει ο ίδιος, το σκεπτικό μας είναι να ενισχύσουμε τους παραγωγούς που θα κρατήσουν ψηλά τον πήχη της».
Σε αυτό το πλαίσιο, το εύρος του συμβολαιακού προγράμματος στο σκληρό σε ό,τι έχει να κάνει με τις εκτάσεις σταθεροποιείται στα 15.000 στρέμματα.
Business story
Σταθερά στα 44 λεπτά δίκοκκο και ντίνκελ
Aντίστοιχες αλλαγές μελετά η Loulis Food Ingredients και στα συμβόλαια του μαλακού σιταριού (σ.σ. πέρυσι πρόσφερε 28 λεπτά/κιλό στον παραγωγό), ενός προϊόντος που, λόγω του αντικειμένου της και των μεγάλων όγκων που διαχειρίζεται, παρουσιάζει γι’ αυτήν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Το ίδιο ισχύει και για τις συμβάσεις των «ειδικών» σιτηρών, δηλαδή του δίκοκκου και του ντίνκελ, για τα οποία ωστόσο επέλεξε φέτος να πορευθεί με το συμβόλαιο των προηγούμενων ετών. Αυτό «μεταφράζεται» και για τα δύο είδη σε μια τιμή παραγωγού 440 ευρώ/τόνο. «Πρόκειται για προϊόντα με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που κατά κανόνα κινούνται μεταξύ 200 και 250 κιλών/στρέμμα. Επομένως, θελήσαμε να ενισχύσουμε και να επιδοτήσουμε με τον τρόπο μας τους παραγωγούς που επιλέγουν να τα καλλιεργήσουν, ιδίως από τη στιγμή που πρόκειται στο μεγαλύτερο ποσοστό για αγρότες πέριξ των εγκαταστάσεών μας», υπογραμμίζει ο κ. Θάνος.