Βελβεντός: «Καμένη γη» άφησαν στον κάμπο τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Έντονος προβληματισμός και κατήφεια επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού, μετά τις πρόσφατες καταστροφές από τη χαλαζόπτωση που έπληξε τον κάμπο του Βελβεντού την προηγούμενη εβδομάδα (5/8). Σύμφωνα με τους δύο συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού και ΑΣΟΠ «Δήμητρα», από το φαινόμενο χτυπήθηκε το σύνολο του κάμπου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Όλα αυτά, ενώ είχε συγκομιστεί το 40% της παραγωγής, και τη στιγμή που οι τιμές βρίσκονταν σε καλά επίπεδα, για τα δεδομένα των τελευταίων ετών. Εδώ και λίγες ημέρες, έχουν ξεκινήσει το έργο τους οι εκτιμητές, ωστόσο η αυγουστιάτικη ραστώνη και οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού, δημιουργούν επιπρόσθετα εμπόδια.

Ολικές καταστροφές και αγωνία μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας, «ολόκληρος ο κάμπος χτυπήθηκε, όμως οι μισές εκτάσεις είναι εντελώς κατεστραμμένες.

Στις άλλες μισές δεν μπορείς να ξέρεις πόσα θα μαζέψεις τελικά, κάτι που θα φανεί την επόμενη εβδομάδα. Οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει δηλώσεις και έρχονται τα συνεργεία του ΕΛΓΑ με τους εκτιμητές, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Το χαλάζι ήρθε από το Πλατανόρεμα, καταστρέφοντας τα πάντα, εκεί δεν έμεινε ούτε φύλλο. Θα πρέπει να γίνουν συναντήσεις, προσπαθούμε ήδη να κάνουμε κάποιες αλλά λόγω κορωνοϊού δεν μας αφήνουν». Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, μέχρι τη στιγμή που χτυπήθηκε ο κάμπος οι τιμές ήταν καλές και η συγκομιδή βρισκόταν στο 40%.

Δηλώσεις παραχώρησε στην εφημερίδα μας και ο πρόεδρος του ΑΣΟΠ «Δήμητρα» Δημήτρης Κοσμάς: «Το χαλάζι “μαγάρισε” όλο τον κάμπο, νεκταρίνια και ροδάκινα, ενώ μετά είχαμε και βροχοπτώσεις που προκάλεσαν σάπισμα στα χτυπημένα ροδάκινα. Περίπου στο 25% του κάμπου η ζημιά είναι ολοσχερής. Πιο ευάλωτες στην καταστροφή ήταν οι ποικιλίες που ήταν προς συγκομιδή, όπως το νεκταρίνι Venus και τα ροδάκινα χωρίς χνούδι. Κάποια πιο ανθεκτικά ροδάκινα θα δούμε στην πορεία πώς θα εξελιχθούν και αν θα γλιτώσουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο η καταστροφή αυτή δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για το αν θα μπορέσουν να τηρηθούν συμφωνίες με το λιανεμπόριο καθώς, όπως σημείωσε, «οι απαιτήσεις σε ποσότητες είναι συγκριμένες και είχαν συμφωνηθεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, όμως, «ενός κακού μύρια έπονται. Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ποιότητα, θα πρέπει οι εργάτες στα διαλογητήρια να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για να επιθεωρούν τα ροδάκινα, κάτι που μεταφράζεται σε αυξημένο κοστολόγιο στη διαχείριση του προϊόντος», κατέληξε ο κ. Κοσμάς.