«Βέλη» των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ κατά Γεωργαντά και Βεσυρόπουλου για τις Συνδεδεμένες των βοοειδών

Σε μια επιστολή γραμμένη σε έντονο ύφος, το συντονιστικό των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στρέφεται κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποδίδοντάς του ανακολουθία λόγων και έργων αναφορικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στα βοοειδή, που περιλαμβάνονται και κατατέθηκαν στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα.

Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι ο υπουργός είχε δεσμευθεί για υψηλότερα ποσά ενίσχυσης για τα νεογέννητα μοσχάρια, ενώ δεν είχε εκφράσει αντίρρηση στο αίτημα των κτηνοτρόφων να μην ενισχυθούν οι παχυντές που εισάγουν ζώα και τα εκτρέφουν στη χώρα μας. Ωστόσο, τελικά έπραξε τα αντίθετα.

Οι κτηνοτρόφοι μάλιστα διερωτώνται ποιος άλλαξε γνώμη στον υπουργό, αφήνοντας αιχμές για τον υφυπουργό Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλο.

Απόσπασμα της επιστολής που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (26/10/22) στο ypaithros.gr αναφέρει: «Εμείς δεν θέλαμε και δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι θα κατατεθεί μία πρόταση που θα καταστρέφει τον εύθραυστο κλάδο της κρεοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, η οποία ασκείται κυρίως στις ορεινές, ημιορεινές και παραμεθόριες περιοχές της πατρίδας μας κι έχει κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο στην ελληνική ύπαιθρο.

Όταν είδαμε τι τελικά κατατέθηκε, προσγειωθήκαμε ανώμαλα στην ελληνική πραγματικότητα. Η γέννα στα 40 ευρώ και ενίσχυση και των εισαγόμενων μοσχαριών! Μια πρόταση κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα μίας χούφτας μεγαλεμπόρων παχυντών, οι οποίοι εισπράττουν ατελείωτες ενισχύσεις και τους κατανέμονται χιλιάδες στρέμματα βοσκότοπων, μέσω της τεχνικής λύσης, για να ενεργοποιούν τα ιστορικά τους δικαιώματα, με τα σταβλισμένα τους μοσχάρια!».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022