Για βενζίνη και ψωμί στην Τουρκία οι Εβρίτες

OPEN MALL στην Ορεστιάδα για την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου

Ο αστικός ιστός στο κέντρο της Ορεστιάδας, με περισσότερα από 120 εμπορικά καταστήματα, είναι η περιοχή παρέμβασης για τη δημιουργία ενός ανοιχτού εμπορικού κέντρου, όπως το δρομολογεί ο δήμος. Στις 15 Δεκεμβρίου ο δήμαρχος Βασίλειος Μαυρίδης υπέγραψε σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για το έργο «Ανάπλαση πεζοδρομίων και νησίδας στο εμπορικό κέντρο Ορεστιάδας», προϋπολογισμού 812.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΤΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΥΠΑΑΝ. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ από τα οποία το 1,5 εκατ. αφορά σε παρεμβάσεις και έργα που θα εκτελέσει ο δήμος.

«Τα υπόλοιπα 300.000 ευρώ είναι μέσω του Επιμελητηρίου Έβρου και του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας και θα διατεθούν στους καταστηματάρχες, με σκοπό να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στα καταστήματά τους», εξηγεί. Όπως προσθέτει, η Ορεστιάδα ανήκει στους δύο πρώτους δήμους πανελλαδικά που κατόρθωσε μετά από μία μακρόχρονη διαδικασία με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις να υπογράψει το τεχνικό σκέλος του έργου, που περιλαμβάνει τη διαμόρφωση και την ανάπλαση των πεζοδρομίων στην περιοχή παρέμβασης και στη λωρίδα της Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Θα ακολουθήσουν οκτώ συνολικά υποέργα, που αφορούν προμήθειες για ηλεκτρική σκούπα, ηλεκτρικό απορριμματοφόρο, ηλιακά παγκάκια, ποδήλατα, εφαρμογή έξυπνης στάθμευσης, ειδικές πινακίδες. Ο δήμαρχος εκτιμά ότι για το πρώτο έργο η εγκατάσταση του εργολάβου θα γίνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καιρού επιτρέποντος, και ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής του είναι το δωδεκάμηνο.

Ένα ανοιχτό εμπορικό κέντρο σε μια σύγχρονη πόλη όπως η Ορεστιάδα είναι μια ευκαιρία αναθέρμανσης της αγοράς που πλήττεται λόγω κρίσης και λίρας. «Το έργο θα δώσει μια ταυτότητα, θα υπάρχει μια ενιαία αισθητική τόσο στα καταστήματα όσο και γύρω τους και θα χαρακτηριστεί μια ιδιαίτερη περιοχή όπου θα αναπτύσσονται οι εμπορικές δραστηριότητες. Η Ορεστιάδα θα αποκτήσει την εικόνα μιας σύγχρονης πόλης και θα μπορεί παράλληλα με την ουσιαστική στήριξη του εμπορικού κόσμου να προσελκύσει αγοραστικό κοινό από τις γειτονικές χώρες». Ο δήμαρχος εκτιμά ότι όταν ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και η κρίση στην τουρκική οικονομία, η Ορεστιάδα θα γίνει εμπορικός και τουριστικός προορισμός.

Για ψωμί στην Τουρκία

Μέχρι τότε ο εμπορικός κόσμος ταλανίζεται από τη διαρροή ντόπιων για ψώνια στην Τουρκία ακόμη και για βασικά καταναλωτικά αγαθά, βάζοντας ταφόπλακα στην τοπική οικονομία. Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας δεν επιφέρει τραγικές συνέπειες μόνο στους γείτονες, αλλά και στους Έλληνες ακρίτες που βλέπουν τους καταναλωτές να περνούν τα σύνορα, αγοράζοντας από βενζίνη μέχρι… ψωμί. Ο δήμαρχος σχολιάζει ότι είναι μεν υπέρ της εξωστρέφειας, αλλά καθίσταται αναγκαίο «να θωρακιστεί οικονομικά η περιοχή, ώστε να μην έχουμε απώλεια εισοδημάτων προς τη γειτονική χώρα».

Αναγνωρίζει ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τους στρέφει στη φθηνότερη αγορά για να επιβιώσουν, τονίζει όμως τα πλεονεκτήματα των τοπικών καταστημάτων. «Η αγορά μας είναι ελκυστική, οι έμποροί μας προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα, ρίχνοντας τις τιμές, η ποιότητα παραμένει πολύ καλή, αλλά χρειάζεται κυβερνητική βοήθεια για να θωρακιστεί η τοπική οικονομία. Οι δράσεις του Δήμου και του Εμπορικού Συλλόγου δεν είναι εφικτό να αντιστρέψουν την κατάσταση», δηλώνει, διεκδικώντας οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για τους Εβρίτες.