Αυτό το άρθρο είναι 13 μηνών

Βερίκοκο: Ζημιές σε Αργολίδα και Κορινθία έφερε το ψιλόβροχο

29.05.2023
1' διάβασμα
verikoko-zimies-se-argolida-kai-korinthia-efere-to-psilovrocho-293425

Με αντίπαλο τις καιρικές συνθήκες ξεκίνησε η συγκομιδή των υπερπρώιμων ποικιλιών επιτραπέζιου βερίκοκου στην Κορινθία, αλλά και στην Αργολίδα. Οι παραγωγοί δείχνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι, αφού οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν αρχίσει και δημιουργούν ποιοτικά προβλήματα στο προϊόν και φοβούνται τις επιπτώσεις στην αγορά.

Ο Θωμάς Βαρδάκας, από τον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας, αυτό το διάστημα έχει αρχίσει τη συγκομιδή ποικιλιών όπως Mogador και Wonder Cot. «Tο πρόβλημα είναι τα ψιλόβροχα που δημιουργούν σκασίματα και μικροκαρπία, μειώνοντας έτσι την εμπορική αξία τους. Η τιμή για το Mogador είναι 1,30 έως 1,50 ευρώ και από εδώ και πέρα θα αυξηθεί η συγκομιδή, αφού μπαίνουν πολλές ποικιλίες σε πλήρη παραγωγή».

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, ο κ. Βαρδάκας αναφέρει ότι «εάν προσθέσουμε τα μεροκάματα που έχουν αυξηθεί, καθώς και τις αυξήσεις σε φυτοφάρμακα και σε λιπάσματα, τότε μπορούμε να πούμε ότι η τιμή είναι οριακή, αφού το επιτραπέζιο θέλει δύο φορές να αραιωθεί. Βέβαια, αν και το μεροκάματο έχει πάει στα 40 ευρώ, δεν βρίσκονται εργάτες». Από την Αργολίδα, ο παραγωγός Μιχάλης Φάκλαρης επεσήμανε ότι «μας προβληματίζουν οι κακές καιρικές συνθήκες, αφού κάποιες ποικιλίες επηρεάζονται αρκετά και σκάνε τα βερίκοκα λίγο πριν από τη συγκομιδή. Οι ποικιλίες Mikado, Colorado και Mogador είναι αυτές που επηρεάζονται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες. Η τιμή έχει διαμορφωθεί από 1,50 έως 2 ευρώ και περιμένουμε τις εξαγωγές να δούμε τη ζήτηση που θα έχει».