Βίαιη η πτώση στο σκληρό σιτάρι, με 450 ευρώ τον τόνο φορτώνει ο Καζίλο

Έχασε 23 ευρώ στη δεύτερη και στην τρίτη ποιοτική κατηγορία η Φότζια, ρίχνει κι άλλο τις τιμές για τη νέα σοδειά του ο Καναδάς

Σε πτωτικό κανάλι φαίνεται ότι έχει εισέλθει η αγορά του σκληρού σιταριού, με τις διορθωτικές τάσεις που έγιναν εμφανείς από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα να ενισχύονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Τον τόνο δίνουν και πάλι οι τιμές του καναδέζικου σκληρού καινούργιας εσοδείας, οι οποίες για την κατηγορία Νο.3 διαμορφώνονται πλέον στα 540 ευρώ/τόνο CIF για παράδοση σε ιταλικό λιμάνι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», η αποκλιμάκωση των τιμών του Καναδά (σ.σ. την περασμένη εβδομάδα είχαν πέσει από τα 580 στα 560 ευρώ/τόνο) αποτυπώνει την ολοένα και μεγαλύτερη σιγουριά που «αισθάνεται» η βορειοαμερικανική χώρα, μεγαλύτερος εξαγωγέας σκληρού σιταριού παγκοσμίως, για την επερχόμενη παραγωγή της.

Οι μειωμένες τιμές του Καναδά έχουν συμπαρασύρει και τις ευρωπαϊκές, με αποτέλεσμα στη Γαλλία η εξαγωγή να έχει υποχωρήσει στα 450 ευρώ/τόνο FOB. Με την ίδια τιμή, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», φορτώνει αυτό το διάστημα από τη χώρα μας ο γνωστός ιταλικός οίκος Καζίλο, δίχως ιδιαίτερες απαιτήσεις ποιότητας και έχοντας σχηματίσει από καιρό, μέσω των εδώ συνεργατών του, εικόνα για την ελληνική παραγωγή. Τα 450 ευρώ του Καζίλο εξηγούν και τις τιμές γύρω από τα 40 λεπτά/κιλό στον παραγωγό, οι οποίες ακούγονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα το τελευταίο διάστημα από τα χείλη εγχώριων «παικτών».

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ομίλου Μάρκου, ο οποίος αυτή την εβδομάδα προσφέρει 41 λεπτά για την πρώτη (Σ1) και 40 λεπτά για τη δεύτερη (Σ2) ποιότητα σκληρού σιταριού. Την ίδια στιγμή, αρκετά εμπορικά μαγαζιά προσφέρουν για νέες πράξεις ανοιχτή τιμή 40 λεπτά το κιλό στον παραγωγό την οποία, δεδομένων των συνθηκών, θεωρούν «τιμή ασφαλείας».

Σε ό,τι αφορά τους εμπόρους, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το timing της διόρθωσης θα μπορούσε να είναι και χειρότερο, δεδομένου ότι έχουν προλάβει να κλείσουν δουλειές σε ένα εύρος από 515 έως 540 ευρώ/τόνο FOB, επίπεδα τα οποία καλύπτουν ως επί το πλείστον τα κοστολόγια που είχαν διαμορφώσει. Πολλές από αυτές τις συμφωνίες εκτελούνται αυτό το διάστημα από τα ελληνικά λιμάνια. Την περασμένη εβδομάδα έγιναν και κάποια νέα συμβόλαια στα 510-520 ευρώ/τόνο FOB, όμως αυτά τα νούμερα θεωρούνται πλέον ανέφικτα και οι συζητήσεις για εξαγωγή κινούνται μεταξύ 450 και 480 ευρώ/τόνο FOB.

Σε σαφώς δυσχερέστερη θέση, αξίζει να σημειωθεί, βρίσκονται κάποιοι μικρότεροι έμποροι οι οποίοι, ποντάροντας στο σενάριο της περαιτέρω ανόδου, επέλεξαν να αποθηκεύσουν και να διαχειριστούν οι ίδιοι σιτάρια τα οποία είχαν αγοράσει ή για τα οποία είχαν δεσμευθεί απέναντι σε παραγωγούς σε τιμές από 48 έως 50 λεπτά/κιλό.

Συνεχίζουν να πληρώνουν καλά οι μύλοι

Σε τοπικό επίπεδο πάντως και για μικρότερες ποσότητες σιταριού υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών οι οποίες κατευθύνονται κυρίως στους μύλους εξακολουθούν να προσφέρονται αρκετά υψηλότερες τιμές. «Στην περιοχή μας οι ντόπιοι έμποροι έχουν “κρατήσει” τα 50 λεπτά/κιλό με τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα αγοραστούν και οι τελευταίες ποσότητες από τα χωράφια που αλωνίζονται αυτές τις μέρες», επισημαίνει ο Παντελής Θανάσαινας, του ομώνυμου θεριζοαλωνιστικού συγκροτήματος στο Καπελλέρι Βοιωτίας.

Μάλιστα, όπως εξηγεί, οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν ήδη πληρωθεί αυτές τις τιμές, δεδομένου ότι η έλλειψη οργάνωσης και κατάλληλων υποδομών, ούτως ή άλλως καθιστούσε για τους περισσότερους δύσκολη υπόθεση την αποθήκευση του σιταριού.

Βάρυνε το κλίμα στην Ιταλία

Η αλλαγή διάθεσης στην αγορά αποτυπώθηκε και στη Φότζια, όπου οι τιμές αυτή την εβδομάδα υποχώρησαν 18 ευρώ/τόνο για την πρώτη ποιοτική κατηγορία και 23 ευρώ/τόνο για τις επόμενες δύο, οι οποίες θεωρούνται και πιο αντιπροσωπευτικές για τις ελληνικές εξαγωγικές ποιότητες. Έτσι, για τα πλέον ποιοτικά σκληρά σιτάρια (πρωτεΐνη από 12%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%), οι τιμές αποθήκης εμπόρου στην κυριότερη αγορά του ιταλικού Νότου κινούνται πλέον στα 557-562 ευρώ/τόνο (από 575- 580 ευρώ/τόνο μια εβδομάδα νωρίτερα).

Η αμέσως επόμενη κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%) διαπραγματεύεται στα 547-550 ευρώ/τόνο (από 570-573 ευρώ/τόνο ) και η τρίτη (πρωτεΐνη 11%, ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 50%) στα 537-540 ευρώ/τόνο (από 560-563 ευρώ/τόνο).

Την Τρίτη ο διαγωνισμός της Ορεστιάδας

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένεται με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα του πρώτου διαγωνισμού για τη νέα σεζόν, που πραγματοποιεί την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου η ΕΑΣ Ορεστιάδας, βγάζοντας προς πώληση περί τους 22.000 τόνους σκληρού και 1.500 τόνους μαλακού σιταριού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Λάμπης Κουμπρίδης, παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας τον ρόλο ρυθμιστή που έχει η οργάνωση για την τοπική αγορά. Μέχρι στιγμής, όπως δηλώνει στην «ΥΧ», έχουν δοθεί στην περιοχή από το ιδιωτικό εμπόριο προκαταβολές 45 και, για μικρό χρονικό διάστημα, 49 λεπτών/κιλό. Οι αποδόσεις, όπως άλλωστε και στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ήταν μειωμένες κατά 15%-20%. «Το στήσιμο είναι κοντά στα 400 κιλά ενώ πέρυσι ήμασταν στα 550, ακόμα και στα 600 κιλά. Αν έβρεχε έστω και 10 μέρες πριν ξεκινήσουμε τη συγκομιδή, τα πράγματα ίσως να ήταν καλύτερα, δυστυχώς όμως αυτό δεν συνέβη», σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της φετινής σοδειάς, είναι δεδομένο ότι η ξηρασία του Μαΐου κατά πρώτο λόγο, και η κακοκαιρία που επικράτησε την περίοδο της συγκομιδής κατά δεύτερο, θα «ισοσκελίσουν» και με το παραπάνω την αύξηση 10% στα καλλιεργούμενα στρέμματα.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι οι συνολικές διαθέσιμες ποσότητες θα ανέλθουν σε 900.000 τόνους, ωστόσο άλλες πηγές εμφανίζονται πολύ πιο απαισιόδοξες. «Η παραγωγή φέτος θα είναι τουλάχιστον 35% κάτω σε σύγκριση με την περσινή», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» επικεφαλής γνωστού εμπορικού ομίλου.

Αυξημένες οι εκτάσεις σε ΗΠΑ και Καναδά

Οι τελευταίες εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα τοποθετούν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στη χώρα στα 2,43 εκατ. στρέμματα, χαμηλότερα δηλαδή από τα 2,5 εκατ. στρέμματα της προηγούμενης πρόβλεψης, αλλά 8,6% πάνω από το 2021.

Επιπλέον, εφόσον η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση την τελευταία τετραετία. Στις ΗΠΑ, το USDA αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτάσεις για το σκληρό στα 489.268 στρέμματα περίπου, νούμερο που αντιστοιχεί σε αύξηση 21% σε σύγκριση με πέρυσι.

Γυρνάει το κλίμα και στο κριθάρι

Τάσεις αποκλιμάκωσης καταγράφονται και στο κριθάρι, όπου, μετά τα 32 λεπτά το κιλό στα οποία διατηρήθηκε για αρκετό καιρό το εμπόριο, ακούγονται πλέον τιμές της τάξης των 30 λεπτών στον παραγωγό.

Γνωστός έμπορος, μάλιστα, με τον οποίο συνομίλησε η «ΥΧ», δεν αποκλείει η αγορά να υποχωρήσει το επόμενο διάστημα και στα 25 λεπτά το κιλό. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν εδώ από το κατά πόσο θα έχουμε τελικά ροές φθηνότερου ουκρανικού κριθαριού στη χώρα μας μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Στην Πελοπόννησο, πάντως, όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ο θεριζοαλωνιστής Γιώργος Βασιλόπουλος, εξακολουθούν να δίνονται τιμές 35 λεπτών το κιλό στον παραγωγό, οι οποίες φτάνουν και τα 37 λεπτά για προϊόν με καλές ποιοτικές προδιαγραφές.

 

 

Tιμή σκληρού σιταριού στη Φότζια*

 

29/6/2022

6/7/2022

Μεταβολή

Min

Max

Min

Max

 

Α’ ποιότητα (ειδικό βάρος
78 kg/hl, υαλώδη 30%, πρωτεΐνη 12%)

575

580

557

562

-18

Β’ ποιότητα (ειδικό βάρος
76 kg/hl, υαλώδη 60%, πρωτεΐνη 11,5%

570

573

547

550

-23

Γ’ ποιότητα (ειδικό βάρος

74 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%)

560

563

537

540

-23

*Στην αποθήκη εμπόρου (ευρώ/τόνο)

Πρόοδο στις συζητήσεις με Ρωσία για ξεμπλοκάρισμα των ουκρανικών σιτηρών βλέπει ο Ερντογάν

Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των τιμών των σιτηρών από εδώ και πέρα θα παίξουν οι συζητήσεις για την «απελευθέρωση» των ουκρανικών σοδειών. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, στη Ρώμη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, που έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, δήλωσε ότι Μόσχα και Κίεβο βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή μιας συμφωνίας για την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών και ηλιελαίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα ενταθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου προκειμένου «να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα».

Για την ώρα, πάντως, χώρες όπως η Πολωνία θεωρούν ότι ο στόχος που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες για μεταφορά 20 εκατ. τόνων σιτηρών εκτός της Ουκρανίας μέχρι το τέλος Ιουλίου είναι μη ρεαλιστικός, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς ότι προ του πολέμου και χωρίς να υπάρχουν προσκόμματα στις μεταφορές, η Ουκρανία εξήγαγε μέσω θαλάσσης περί τους 6 εκατ. τόνους σιτηρών σε μηνιαία βάση.

Αγορά-μαμούθ στο μαλακό από την Αίγυπτο

Στο μαλακό σιτάρι αξίζει να αναφερθεί ο πρόσφατος διαγωνισμός της Αιγύπτου, μέσω του οποίου προμηθεύτηκε 825.000 τόνους από τη Γαλλία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, αλλά και τη Ρωσία.

Αξιοποιώντας την πτώση των τιμών διεθνώς, η χώρα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αγορά σιταριού εδώ και 13 χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι υποβλήθηκαν συνολικά 47 προσφορές.