Βήματα μπροστά για τον «Στράτιο Ζευς» με συνεργασία και ευφυή γεωργία

Μία ομάδα δυναμικών παραγωγών στην Αιτωλοακαρνανία ενώνει τις δυνάμεις της και επιχειρεί να αλλάξει το μέλλον της περιοχής, καλλιεργώντας εσπεριδοειδή και βρώσιμες ελιές. Παρά τις αντιξοότητες της εποχής, λόγω και της πανδημίας, προχώρησαν τον Οκτώβρη του 2020 στην ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοκαλλιεργητών και Ελαιοκαλλιεργητών Στράτου «Στράτιος Ζευς», που εδρεύει στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Στράτου και αριθμεί 55 μέλη.

Βασικοί στόχοι της προσπάθειάς τους είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των προϊόντων τους, η μείωση του κόστους παραγωγής, η βελτίωση ποιότητας των, καθώς και η ώθηση της εξωστρέφειας, ώστε η υπεραξία που θα προκύψει να κατευθύνεται απευθείας στον παραγωγό.

Για την επίτευξή τους, τα μέλη του Συνεταιρισμού αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εφαρμογή του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense, το οποίο θα εγκατασταθεί στην περιοχή και θα παρέχει διαρκή ενημέρωση για την κατάσταση των κτημάτων, συμβουλευτική από γεωπόνο, αναλύσεις εδάφους και πιστοποιήσεις.

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γεράσιμος Σιδέρης, η συνεργασία με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ προβλέπει την εγκατάσταση των σταθμών σε επιλεγμένα κτήματα μελών του συνεταιρισμού, για την καταγραφή ατμοσφαιρικών και εδαφικών δεδομένων, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και του προϊόντος.

«Στον νομό παράγονται ετησίως 120.000 τόνοι εσπεριδοειδών, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα φτάσουμε τους 200.000 τόνους. Εμείς, ως συνεταιρισμός, παράγουμε ετησίως 3.500 τόνους πορτοκάλια, ποικιλίας Βαλέντσια και Ναβαλίνα. Αντίστοιχα, στην Αιτωλοακαρνανία παράγεται το 60% της ελιάς Καλαμών, με σημαντικό περιθώριο εξέλιξης. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο αυτήν τη δυναμική, ώστε να παράγουμε προϊόντα ανώτερης ποιότητας που να βγαίνουν στις ευρωπαϊκές αγορές και να εξασφαλίζουν δεκάδες θέσεις εργασίας», τονίζει ο κ. Σιδέρης.