Οι βιοκαλλιεργητές οργανώνουν το δικό τους αύριο

Με όνειρα και φιλοδοξίες συνεχίζει να πορεύεται η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, που μετά από μία μεγάλη διαδρομή αυτήν τη στιγμή αριθμεί 150 περίπου μέλη. Το κέντρο βάρους της προσπάθειας των βιοκαλλιεργητών εντοπίζεται στην ελαιοκομία, χωρίς όμως να έχουν σταματήσει και οι υπόλοιπες, όπως η βιοκαλλιέργεια κηπευτικών και εσπεριδοειδών, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται και με την οινοποιία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, Μαΐστρος Καραμπάσης, είναι από τους πρωτεργάτες στην προσπάθεια να δημιουργηθεί λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων και δηλώνει αισιόδοξος για την υλοποίηση του στόχου που έχει τεθεί: «Η εμπειρία μας από τη λειτουργία των βιολογικών αγορών στα μεγάλα αστικά κέντρα δείχνει ότι υπάρχει αγοραστικό κοινό και είναι εφικτή η απευθείας πώληση. Η επαρχία χρειάζεται προσπάθεια, επιμονή και υπομονή ώστε το εγχείρημά μας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας». Στις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων της Λακωνίας, που θα έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Οκτώβρη, μπορούν να συμμετέχουν μόνο πιστοποιημένοι βιοκαλλιεργητές κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, των κατηγοριών:

✱ Φυτικής παραγωγής

 Ζωικής παραγωγής

 Μελισσοκομίας

 Οικοτεχνίας

 Μεταποιημένων προϊόντων

 Οινοποιίας

Εξαγωγές

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης, στη Λακωνία λειτουργούν αξιόλογες μεταποιητικές μονάδες που υποστηρίζουν τη βιολογική καλλιέργεια, αλλά και ομάδες παραγωγών, όπως είναι η ΟΠ ΚΕΦΑΛΑΣ. Υπάρχουν επίσης και ιδιωτικά ελαιοτριβεία, ενώ προσπάθειες γίνονται και από μεμονωμένους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων για μεταποίηση.

Όπως αναφέρει ο κ. Καραμπάσης, «οι μεμονωμένες προσπάθειες δεν μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλες εξαγωγές, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν τις μεγάλες ποσότητες που ζητούν οι διεθνείς αγορές.

Φυσικά, η βιοκαλλιέργεια για να προχωρήσει πρέπει να έχει και τη στήριξη της πολιτείας. Ένα από τα βασικά κομμάτια είναι και η εκπαίδευση, ώστε να γνωρίζουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Η αγροτική παραγωγή είναι πλέον επιστήμη». Σημειώνει, δε, πως «αν και προς το παρόν είναι δύσκολη η δημιουργία συνεταιρισμού, στόχος είναι η σύσταση ενός οργάνου μέσα από την Ένωση που θα αναλάβει τη σωστή προώθηση των βιολογικών προϊόντων της Λακωνίας».

Προφίλ

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος Γιώργος Τσιαγγαράκης υπογραμμίζει πως «υπάρχει μια αυξητική τάση για ένταξη των παραγωγών στη βιολογική καλλιέργεια. Στη Λακωνία εξελίσσεται σαν μονοκαλλιέργεια η ελιά και από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιες καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ενώ υπάρχει και Ομάδα Παραγωγών αλόης στη Νότια Λακωνία που έχει εμφανιστεί την τελευταία τριετία». Μικρές σε έκταση καλλιέργειες υπάρχουν διάσπαρτες, αλλά χωρίς ακόμα να έχουν αναπτυχθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό.

Ο Αναστάσιος Γκολέμης, από την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, αναφερόμενος στην προσπάθεια για τη δημιουργία λαϊκής αγοράς, εξηγεί ότι «η προσπάθεια για τη διαχείριση του αυτοδιαχειριζόμενου φορέα είναι στο ξεκίνημά της και το ενδιαφέρον που υπάρχει προέρχεται από τους παλιούς βιοκαλλιεργητές. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού».