Βιολογικά προϊόντα τον καιρό της κρίσης

Στην Ανατολική Μακεδονία, τα βιολογικά προϊόντα κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των καταναλωτών, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό και στο τραπέζι, καθώς η οικονομική κρίση επηρέασε σημαντικά τις καταναλωτικές συνήθειες. Διέξοδο για τους βιοκαλλιεργητές συνιστά η δυνατότητα προώθησης ενίοτε και εξαγωγής των προϊόντων σε συγκεκριμένες αγορές.

Ένα όνειρο ζωής ικανοποίησε πριν από έξι χρόνια ο Νίκος Γκίκας δημιουργώντας το Κτήμα Ερείκη στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, όπου η οικογένεια καλλιεργεί σε 15 στρέμματα 41 ποικιλίες βιολογικών βοτάνων, όπως τσάι του βουνού (μαλοτήρα), ρίγανη, θυμάρι, λεβάντα, ελίχρυσο, δίκταμο, μαντζουράνα, δυόσμο, εχινάτσια, καλέντουλα, αγριμόνιο.

Επίσης, συλλέγουν αυτοφυή βότανα όπως σπαθόχορτο, αχίλλεια, σκορπίδι, ύσσωπο. Στην επιλογή της καλλιέργειας των ΑΦΦ, καθοριστικός ήταν ο ρόλος της διευθύντριας Φυτικής Παραγωγής Β. Ελλάδας στον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», Ελένης Μαλούπα.

Η οικογένεια Γκίκα καλλιεργεί, συλλέγει, καθαρίζει, αποξηραίνει και συσκευάζει τα βότανα, έχοντας δημιουργήσει οικοτεχνία, ενώ τα προωθεί και στις λαϊκές αγορές. Επέλεξαν στο «ράφι» να φτάνει ως συσκευασμένο πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν και αυτό έφερε την επιτυχία, όπως και ο διάλογος με τον καταναλωτή. «Οι πελάτες άρχισαν να ζητούν συγκεκριμένα είδη, όπως εχινάτσια και δίκταμο. Έχουμε ανάγκη από την επικοινωνία μαζί τους», σχολιάζει. Σταδιακά, τα βιολογικά βότανα του Κτήματος Ερείκη ξεπέρασαν τα γεωγραφικά όρια της χώρας και ταξιδεύουν στη Γερμανία και στην Ολλανδία, ακόμη και κατά την πανδημία, κυρίως συσκευασμένα. «Στόχος μας είναι να εξάγεται μόνο συσκευασμένο το προϊόν για να κερδίζει την υπεραξία του. Στη Γερμανία, ο πελάτης μας έχει e-shop. Στην Ολλανδία, πουλάει χονδρικής και τα προϊόντα μπαίνουν στα καταστήματα».

Η πανδημία προκάλεσε αναταραχή στις λαϊκές, αλλά συνέχισαν να κερδίζουν την εμπιστοσύνη του αγοραστικού κοινού. Διαβατήριο επιτυχίας για το Κτήμα Ερείκη αποδεικνύεται η ποιότητα και η ελληνικότητα των βοτάνων. «Ο πελάτης αναζητάει το βιολογικό και το πληρώνει», τονίζει.

Νίκος Μπενιάτογλου, Δραμινός βιοκαλλιεργητής ροδιού και λωτού

Ο Δραμινός βιοκαλλιεργητής ροδιού και λωτού, Νίκος Μπενιάτογλου, διαπιστώνει ότι μειώθηκε σημαντικά το καταναλωτικό ενδιαφέρον για τα βιολογικά. «Σταδιακά αυξάνεται το πρόβλημα, ενδεχομένως λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης του κάθε καταναλωτή». Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Δράμα αριθμεί πολλούς βιοκαλλιεργητές, «με τους λιγότερους πελάτες».

Οι πωλήσεις στις λαϊκές έπεσαν, ενώ έκλεισε και ο δρόμος για τη βιολογική αγορά στη Θεσσαλονίκη λόγω της πανδημίας, όπου ο ίδιος προωθούσε τα προϊόντα του.

Ο κ. Μπενιάτογλου πουλάει τα φρούτα και ταυτόχρονα δημιούργησε οικοτεχνία με την επωνυμία «IRINI», όπου μεταποιεί την πρώτη ύλη. Δυστυχώς, η πανδημία ανέτρεψε αρκετά σχέδια.

«Ετοίμασα τα χαρτιά μου για συμμετοχή στις λαϊκές αγορές των βιοκαλλιεργητών και αναμένουμε τη δημιουργία μιας νέας στον Εύοσμο την άνοιξη, αλλά λόγω COVID-19 σταμάτησε». Στο 15% συγκριτικά με πέρυσι αποτιμά τη μείωση της ζήτησης στα μεταποιημένα προϊόντα, αλλά αν συνεχιστεί η κρίση και την επόμενη χρονιά υπολογίζει ότι θα φτάσει το 30%-40%. Σε κάθε περίπτωση, θα διατηρήσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αλλά θα μειώσει τις ποσότητες στα μεταποιημένα προϊόντα.