Βιολογικό κηπάριο από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής

Το πρώτο τους βιολογικό κηπάριο έφτιαξαν με… κόπο, καθώς τα κενά από τα μαθήματα της δια ζώσης παρουσίας ήταν λίγα, για τους μαθητές της ειδικότητας του τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Διατροφής στο πρώτο ΕΠΑΛ του Πρώτου Εργαστηριακού Κέντρου Κομοτηνής, η οποία λειτούργησε φέτος  μετά από πολλά χρόνια!

Οι δέκα μαθητές-δυστυχώς ένας από τους συμμαθητές τους τραυματίστηκε θανάσιμα, με την μηχανή του, λίγες μέρες πριν, καθώς διέμενε στον ορεινό όγκο της Ροδόπης-, έβαλαν όλη τους την αγάπη και τη δημιουργικότητα για το βιολογικό κηπάριο, που περιέχει όλα τα φρέσκα εποχικά λαχανικά, όπως, μαρούλι, ραπανάκια, παντζάρια, αρακά κ.α.
Οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους κάνουν βιολογική καταπολέμηση όλων των ζιζανίων και των εντόμων που προσβάλλουν τα φυτά, καθιστώντας τα δυνατά και υγιή, ικανά να αντέξουν και να βγάλουν παραγωγή, χωρίς χημικά πρόσθετα.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η Δ/ντρια του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Κομοτηνής, Μαίρη Δαργινίδου, στους στόχους μαθητών και καθηγητών ήταν και ένα μικρό θερμοκήπιο, που όμως οι φετινές απαγορεύσεις δεν το επέτρεψαν, καθώς τα παιδιά δεν ήταν στο σχολείο πολύ καιρό.

Οι στόχοι μπορούν να επεκταθούν ακόμη παραπέρα με την δημιουργία ενός μικρού βοτανικού κήπου, καθώς η κ. Δαργινίδου, ανέφερε πως υπάρχει η έκταση για αυτό το εγχείρημα, ωστόσο θα χρειασθεί τη βοήθεια πολλών για να στηθεί.
Στην φετινή έκθεση η οποία συμπεριλαμβάνει τη δουλειά που έκαναν όλα τα τμήματα και ειδικότητες των ΕΠΑΛ, όπως αποκάλυψε η κ. Δαργινίδου, θα παρουσιαστεί ένας σταθμός φόρτισης ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο!

«Στα ΕΠΑΛ γίνεται εξαιρετική δουλειά από μαθητές και καθηγητές, οι μαθητές αυξάνονται, γιατί τους ανοίγονται δρόμοι με προοπτική, όπως για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στον ιδιωτικό, αλλά και στον δημόσιο τομέα. Αυτό αποτυπώνεται κάθε χρόνο στα έργα που παρουσιάζουμε στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς. Ειδικά για τον τομέα Γεωπονίας, οι μαθητές διδάσκονται για την τυποποίηση και συσκευασία των προϊόντων, αλλά και για την εξεύρεση και διαχείριση των αγορών », τόνισε η κ. Δαργινίδου.

Οι εγγραφές για τις ειδικότητες θα ξεκινήσουν από τα τέλη Μάη, όπου θα υπάρξουν και νεότερες ανακοινώσεις.

Πηγή: ertnews.gr