Βιολογικό μπρόκολο: Ευφυείς πρακτικές σε μια καλλιέργεια υψηλής αξίας

mprokolo-kipeftiko

Η πρόληψη και ο έλεγχος που οδηγούν στη βέλτιστη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων είναι ο στόχος των ανθρώπων του βιολογικού αγροκτήματος «Πολυαγρόκτημα Γη μας», στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα που ειδικεύεται στην παραγωγή κηπευτικών.

Για να πετύχουν το παραπάνω επένδυσαν στις νέες τεχνολογίες, και συγκεκριμένα στο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC, εγκαθιστώντας δύο σταθμούς για την καλλιέργεια του μπρόκολου. Οι τηλεμετρικοί σταθμοί καταμετρούν ένα πλήθος ατμοσφαιρικών και εδαφικών παραμέτρων, όπως τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ηλιακή ακτινοβολία κ.ά., παρέχοντας δεδομένα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην τροφοδότηση επιστημονικών μοντέλων, ώστε να υπολογιστεί η ακριβής ποσότητα νερού και η χρονική στιγμή εφαρμογής της άρδευσης, η ποσότητα βιολογικών λιπασμάτων που χρειάζεται η καλλιέργεια, καθώς και το πότε οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την εμφάνιση ασθενειών και εχθρών.

«Η πρόληψη και ο έλεγχος σε όλα τα στάδια της παραγωγής βιολογικών προϊόντων είναι ο λόγος που προχωρήσαμε στην εγκατάσταση», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Θανάσης Δεδούσης, γενικός διευθυντής του κτήματος, τονίζοντας ότι «στη βιολογική καλλιέργεια η πρόληψη είναι πολύ σημαντική σε σχέση με την αντιμετώπιση ενός προβλήματος και οι τεχνολογίες μάς βοηθούν να προφυλαχτούμε και να δράσουμε έγκαιρα.

Υπάρχουν, δηλαδή, πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, τους οποίους η τεχνολογία μας βοηθάει να προβλέψουμε».

Καλλιέργεια μπρόκολου

Το «Πολυαγρόκτημα Γη μας», το οποίο έχει ιστορική σημασία, καθώς ανήκε στην περιοχή την οποία καλλιεργούσε ο Εμμανουήλ Μπενάκης, εμπνευστής και χρηματοδότης του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, αποτελείται από 250 στρέμματα θερμοκηπιακής και υπαίθριας καλλιέργειας. Συγκεκριμένα, στο θερμοκήπιο καλλιεργούνται ντομάτα, αγγούρι και μελιτζάνα, ενώ υπαίθρια καλλιεργούνται μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και κολοκυθάκι.

Η χρήση της ευφυούς γεωργίας αποκλειστικά στην καλλιέργεια του μπρόκολου πραγματοποιήθηκε γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Δεδούσης, «η καλλιέργεια του μπρόκολου είναι ένα λαχανικό εποχής και είναι για εμάς μία κύρια καλλιέργεια. Επίσης, είναι μια καλλιέργεια μεγάλου καλλιεργητικού κύκλου, καθώς είναι εκτεθειμένη στο χωράφι για τρεις με τέσσερις μήνες περίπου. Επομένως, θέλαμε να έχουμε τον έλεγχο της καλλιέργειας σε όλα τα στάδια της παραγωγής όσο καλύτερα γίνεται».

SmartAgriHubs

Η εφαρμογή του gaiasense στο αγρόκτημα πραγματοποιείται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SmartAgriHubs, το οποίο έχει ως στόχο να ωφελήσει αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Ευρώπη μέσω της εφαρμογής ψηφιακών τεχνολογιών. Η εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών πραγματοποιείται σε αροτραίες καλλιέργειες, σε καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών, στην κτηνοτροφία και στην ιχθυοκαλλιέργεια μέσω 28 εφαρμογών. Καταλήγοντας, ο κ. Δεδούσης τόνισε ότι «ειδικά με την κλιματική αλλαγή και όλα τα προβλήματα που δημιουργεί, κάθε μέσο που δίνει έγκαιρη και έγκυρη πληροφορία είναι απαραίτητο για την καλύτερη παραγωγή των προϊόντων».

Συνεργασία με αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Τα προϊόντα του αγροκτήματος προωθούνται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς αποτελεί μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης των προϊόντων. Αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος για την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας. «Στόχος μας είναι να παράγουμε ασφαλή τρόφιμα για τους πελάτες μας.

Η ευφυής γεωργία και τα αποτελέσματά της θα μας βοηθήσουν να διασφαλίσουμε το πλάνο παράδοσης των προϊόντων στους πελάτες μας, αλλά και να νιώθουν οι ίδιοι ασφαλείς ότι εμείς έχουμε πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε και να παράγουμε ποιοτικά βιολογικά προϊόντα», αναφέρει ο κ. Δεδούσης.

Τεχνολογίες

Η χρήση της ευφυούς γεωργίας συνάδει με τη γενικότερη αντίληψη της καινοτομίας που εφαρμόζεται στο αγρόκτημα. Όπως επισημαίνει ο κ. Δεδούσης, ακολουθείται σύστημα πλήρους ιχνηλασιμότητας, καθώς κάθε σημείο του κτήματος έχει τη δική του ταυτότητα.

Μέσω δεδομένων που καταγράφονται, γνωρίζουμε, λοιπόν, κάθε διαδικασία, που έχει πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο τμήμα». Επίσης, έχει δημιουργηθεί ένα εξελιγμένο μοντέλο παραγωγικής διαδικασίας με προετοιμασία του εδάφους, όπως ισοπέδωση με laser και ηλεκτροβάνες ακριβείας, ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη πόρων και να επιτυγχάνεται η άριστη παραγωγικότητα».