Βιομηχανικη κανναβη: Πετυχημένη καλλιέργεια αναζητά ράφια
Μια καλή χρονιά για τη βιομηχανική κάνναβη απολαμβάνει φέτος ο Έβρος, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, καθώς ο καιρός στάθηκε σύμμαχος. «Δεν είχαμε αντίξοες καιρικές συνθήκες, με εξαίρεση κάποιες υψηλές θερμοκρασίες, ούτε εντομολογικές προσβολές, όπως είχαμε πέρυσι το πράσινο σκουλήκι» περιγράφει ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Έβρου, Βαγγέλης Δέδογλου.
Από τα περίπου 50 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν δεν απέδωσαν όλα παραγωγή, γιατί η κάνναβη απαιτεί φροντίδα. Τονίζει ότι χρειάζεται ζιζανιοκτονία χωρίς χημικά φάρμακα, επίσης να διατηρήσει η φυτεία τα νερά και η άρδευση να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από παρατεταμένη ανομβρία, που οδήγησε σε συχνό πότισμα των φυτών. Ο κ. Δέδογλου επανέρχεται στην απουσία καλλιεργητικής φροντίδας, με συνέπεια τη μη συγκομιδή σε κάποιες περιπτώσεις. Υπενθυμίζει ότι η καλλιέργεια στον Έβρο έχει δοκιμαστικό χαρακτήρα, γι’ αυτό εκτείνεται σε μικρές εκτάσεις. Μέχρι τώρα οδηγήθηκαν σε χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με τις αποστάσεις φύτευσης επί των γραμμών, ανάλογα με την εποχή της σποράς.
«Εάν είναι πρώιμη, μπορεί να γίνει σπορά με τη μηχανή του σταριού και να γίνει ένα απλό βοτάνισμα, καθότι θα αναπτυχθεί γρηγορότερα η φυτεία και δεν θα έχουμε ανάπτυξη ζιζανίων. Εάν σπαρθεί από τα μέσα Απριλίου κι έπειτα, πρέπει να γίνει γραμμικά, για μηχανική καταπολέμηση των ζιζανίων και το σκάλισμα και το βοτάνισμα να γίνονται χειρωνακτικά». Στα χωράφια που αλώνισαν στις αρχές Σεπτεμβρίου σε Κήπους και Τυχερό, οι αποδόσεις κρίνονται καλές. Προσανατολισμένοι στη μεταποίηση, οι καλλιεργητές επιμένουν στην παρασκευή ελαίου κάνναβης, που ήταν το πρώτο που παρήχθη πανελλαδικά.
Ο κ. Δέδογλου αποσαφηνίζει ότι οι παραγωγοί δεν αρκεί να επικεντρωθούν στην καλλιέργεια, αλλά χρειάζεται να κινηθούν σε όλο το φάσμα, από την παραγωγή μέχρι την εμπορία καθώς απουσιάζουν οι μεγάλες μεταποιητικές μονάδες στην περιοχή, που θα επιτρέψουν την επέκταση της καλλιέργειας. «Το δυνατό χαρτί είναι η καλή ποιότητα του λαδιού χάρη στις επικρατούσες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες», καταλήγει.