Βιομηχανική ντομάτα: Κέρδισαν το στοίχημα οι παραγωγοί κόντρα στις καιρικές συνθήκες

Μέσα από μία δύσκολη καλλιεργητική περίοδο, οι ντοματοπαραγωγοί δείχνουν να κερδίζουν τη μάχβιομηχανική νη της σοδειάς, αλλά και της ποιότητας. Ξεκινώντας από τις χαμηλές θερμοκρασίες στις αρχές της άνοιξης, με τη φύτευση της ντομάτας και περνώντας ένα δύσκολο καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες, οι παραγωγοί κατάφεραν να φτάσουν στη συλλογή του προϊόντος με αξιοπρεπείς αποδόσεις.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε η ορθή διαχείριση στις καλλιέργειες, οι φροντίδες και η επιμέλεια, ώστε να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Τα «45άρια», όπως αναφέρει ο Αχιλλέας Μαγαλιός, γεωπόνος του συνεταιρισμού, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα και εγκαύματα στους καρπούς, οι οποίοι ήταν εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία. «Με κατάλληλα ποτίσματα, όπως επίσης και διάφορα προστατευτικά μέσα, προσπαθήσαμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις από τις αντίξοες αυτές οι συνθήκες», λέει ο ίδιος.

Τα προβλήματα, όμως, που παρουσιάστηκαν είχαν σχέση με τη μικροκαρπία, αλλά και τις μειωμένες αποδόσεις. Εκείνο, όμως, που κρατήθηκε ήταν η καλή ποιότητα με αυξημένα brix, που επηρεάζουν και την τελική τιμή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Μαγαλιός, από τα 17.000 στρέμματα που καλλιέργησε ο συνεταιρισμός, οι μέσες αποδόσεις κυμάνθηκαν περίπου στους 8,5 τόνους το στρέμμα, σε σύγκριση με τους 9,5 τόνους το στρέμμα, που έφθασαν την περσινή περίοδο. Ως προς το θέμα των αποδόσεων, ο ίδιος χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά μέτρια, με πολλές όμως δυσκολίες για τους παραγωγούς.

Σημαντική, επίσης, υπήρξε και η μειωμένη παρουσία εντόμων, καθώς και ασθενειών χωρίς ιδιαίτερες επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά μέσα.

Οριακό το κέρδος

Για μία δύσκολη χρονιά κάνει λόγο και ο Σπύρος Ματάλας, γεωπόνος και παραγωγός βιομηχανικής ντομάτας από τη Θήβα. Όπως ο ίδιος αναφέρει, η πρώιμη συλλογή έδειξε καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με την όψιμη:

«Η πρώιμη φύτευση είχε καλύτερες στρεμματικές αποδόσεις. Ξεπέρασα τους 10-11 τόνους σε σύγκριση με τις φυτεύσεις που έκανα σε όψιμη καλλιέργεια, οι οποίες κυμανθήκαν στους 7 με 8 τόνους. Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν σημαντικά το δέσιμο του καρπού, με αποτέλεσμα η μειωμένη καρπόδεση να είναι αναπόφευκτη. Κάναμε αίτηση προς τον ΕΛΓΑ για την απώλεια παραγωγής και αναμένουμε τα αποτελέσματα».

Εκείνο, όμως, που προβληματίζει περισσότερο τον κ. Ματάλα είναι η αύξηση του κόστους των εισροών, αλλά και των μεταφορικών του προϊόντος. «Η μεταφορά από τη Βοιωτία προς τη Θεσσαλία, όπου είναι και το εργοστάσιό μας, στοιχίζει περίπου 20 με 22 λεπτά ο τόνος. Από την πώληση του προϊόντος, εμείς περίπου μεσοσταθμικά παίρνουμε 95 λεπτά το κιλό. Αν σε αυτά υπολογίσουμε και το αυξημένο κόστος των εισροών, το κέρδος που προκύπτει είναι οριακό», καταλήγει ο κ. Ματάλας.