Βιομηχανική Ντομάτα: Χωρίς σημαντικά προβλήματα από τον άστατο καιρό εξελίσσεται η καλλιέργεια

Των: Μελίνα Ζιάγκου, Γιώργου Ρούστα

Με μικροπροβλήματα που περιορίζονται σε κάποιες πρώιμες ποικιλίες, οι οποίες θα έχουν ελαφρώς μειωμένη παραγωγή, οι καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας είναι αισιόδοξοι ότι, καιρού επιτρέποντος, και εφαρμόζοντας την απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα, θα έχουν μια ποιοτική παραγωγή και καλά τονάζ.

Επενδύουν στην ποιότητα οι Θεσσαλοί ντοματαπαραγωγοί

Ως μία «περίεργη χρονιά» χαρακτηρίζεται η φετινή για την ντομάτα στη Θεσσαλία, καθώς ο καιρός συνεχίζει τα παιχνίδια του. Οι έντονες αλλαγές στη θερμοκρασία ανάμεσα στην ημέρα και στη νύχτα και ο καύσωνας στα μέσα Μαΐου επηρέασαν κάποιες πρώιμες ποικιλίες, προκαλώντας μεταφυτευτικό σοκ. Ωστόσο, με τις κατάλληλες καλλιεργητικές πρακτικές, οι Θεσσαλοί παραγωγοί κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, δεδομένου ότι η ποιότητα παραμένει το ζητούμενο, αφού πριμοδοτείται από τις βιομηχανίες.

Στην παρούσα φάση, οι καλλιεργητικές εργασίες στο χωράφι προβλέπουν σκάλισμα φυτειών, ενώ σε μία εβδομάδα από τώρα θα ξεκινήσουν τα πρώτα ποτίσματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ, Χρήστο Σουλιώτη, «φέτος τα καλλιεργούμενα στρέμματα στον Νομό Λάρισας παρουσιάζουν μία μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι, περίπου 1.000 στρέμματα επιπλέον, φτάνοντας τα 16.500 στρέμματα έναντι 15.000 στρεμμάτων πέρυσι. Τα στρέμματα που «θυσιάστηκαν» ήταν βάμβακι και καλαμπόκι. Τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με τις βιομηχανίες, στις αρχές του έτους χαρακτηρίζονται ικανοποιητικά, αν και θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για το μπόνους πρωιμότητας. Με αφορμή τη μεταφορά της γραμμής αποφλοίωσης του «Νομικού» από την Αλίαρτο στα Φάρσαλα, παραγωγοί της επαρχίας ελπίζουν «αυτό να μην επηρεάσει τη διαδικασία παράδοσης του προϊόντος τους».

Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν την πρώιμη στην Ηλεία

Δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα η εικόνα στην Ηλεία, όπου το κύριο χαρακτηριστικό που επηρέασε έως έναν βαθμό την καλλιέργεια, κυρίως τις πρώιμες φυτεύσεις, ήταν τα «σκαμπανεβάσματα» του καιρού και των θερμοκρασιών.

«Ιδίως οι χαμηλές θερμοκρασίες του τελευταίου διαστήματος, αλλά και συνολικά οι εναλλαγές του καιρού σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου μέχρι τώρα, φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει τις πρώιμες φυτεύσεις, στις οποίες περιμένουμε κάπως μειωμένη παραγωγή, τέτοια, όμως, που δεν προβληματίζει», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηλείας Κήπος, Βασίλης Γκούντοβας.

Τα στρέμματα στον συνεταιρισμό, για τον οποίο η βιομηχανική ντομάτα είναι κύριο αντικείμενο, είναι αυξημένα κατά 10% φέτος σε σύγκριση με τα 2.500 περσινά. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, «το γεγονός ότι οι φυτεύσεις πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο της εξάπλωσης του κορωνοϊού επηρέασε έως έναν βαθμό την απόφαση των παραγωγών να βάλουν κάποια περισσότερα στρέμματα, δεδομένου ότι θεωρείται «ασφαλέστερη» επιλογή λόγω της συμβολαιακής τιμής και της εξασφαλισμένης απορρόφησης, ενώ και οι βιομηχανίες “ξεπούλησαν” κατά την περίοδο του κορωνοϊού».

Από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Σωτήρης Κακαλέτρης, ανέφερε μιλώντας στην «ΥΧ» ότι η ανάπτυξη των φυτών, κυρίως των πρώιμων, δεν είναι η αναμενόμενη. Ο ίδιος εκτιμά ότι και οι παραδόσεις είναι πιθανό να ξεκινήσουν περί τις 20 Ιουλίου φέτος, με μια μικρή υστέρηση λίγων ημερών. Σε αυτό το στάδιο της καλλιέργειας, εφαρμόζονται τα απαραίτητα ραντίσματα, σκαλίσματα και ποτίσματα «ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται κάθε καλλιέργεια», σύμφωνα με τον κ. Κακαλέτρη.