Bιομηχανικό ροδάκινο: Ψηλότερα φέτος η τιμή, πεσμένη 20% η παραγωγή

Ανεβασμένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά άγνωστο σε ποιον βαθμό, θα είναι, όπως όλα δείχνουν, φέτος η τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου, η συλλογή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει στις κύριες παραγωγικές ζώνες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά της βιομηχανίας, μεταφέρεται ότι βάση εκκίνησης θα αποτελέσει η περσινή τιμή των 33 λεπτών/κιλό για τις καλές ποιότητες που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, «δίνει» 30 λεπτά/κιλό στον παραγωγό. Ωστόσο, παράλληλα, αφήνεται ανοιχτό το παράθυρο για «κάτι παραπάνω», το οποίο θα προσδιοριστεί μέσα από τη σκληρή, κατά πώς φαίνεται, διαπραγμάτευση με τις ξένες και δη τις γερμανικές αλυσίδες, οι οποίες πιέζουν για μειώσεις στην τελική τιμή της κομπόστας, επικαλούμενες την πτώση της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΕ, Κώστα Αποστόλου, μια πρώτη εικόνα θέλει τους φετινούς όγκους να είναι μειωμένοι σε ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 20% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που καθιστά ρεαλιστική, σε αυτήν τη φάση, μια πρόβλεψη για μια παραγωγή της τάξης των 360.000 τόνων. Το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα τις παραλαβές, ενώ κάποια από αυτά έχουν ήδη μπει σε κανονική παραγωγική λειτουργία.

Προβληματισμός για τα κούφια

«Η ανησυχία μας για μη καλό πυρήνα αποδείχτηκε δικαιολογημένη, καθώς τις πρώτες μέρες βλέπουμε ότι τα κούφια ροδάκινα αντιστοιχούν σε πάνω από 20% των εισκομίσεων. Ελπίζουμε βέβαια ότι όσο προχωρά η συγκομιδή η εικόνα θα αλλάξει προς το καλύτερο. Επίσης, ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής έχει επηρεαστεί από το χαλάζι, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, γεγονός που θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα του απολύτως καθαρού καρπού που χρειαζόμαστε για κομπόστα και κατάψυξη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ποσοτήτων αυτών θα κατευθυνθεί στον χυμό», αναφέρει ο κ. Αποστόλου. «Πιέσεις υπάρχουν από την πλευρά των αγοραστών, ωστόσο επί του παρόντος αντιστεκόμαστε γιατί τα κόστη μας είναι αυξημένα», προσθέτει ο ίδιος.

«Υπήρχε όντως ένα θέμα με το κούφιο ροδάκινο που δεν οφείλεται τόσο στο αυξημένο μέγεθος αλλά στην κακή γονιμοποίηση», σημειώνει από την πλευρά του ο γεν. διευθυντής της Πρόδρομος Παυλίδης ΑΒΕΕ, Χρήστος Ανθεμίδης. «Αυτό δημιουργεί προβλήματα στις αποδόσεις και, παράλληλα, αυξάνει τα εργατικά κόστη σε μια συγκυρία που τα εργατικά χέρια είναι ούτως ή άλλως δυσεύρετα», συμπληρώνει.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι, βάσει των μειωμένων σε σχέση με πέρυσι ποσοτήτων που υπάρχουν διαθέσιμες, το «30άρι» στον παραγωγό θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο. «Ελπίζουμε ότι η τιμή θα πάει και αρκετά πιο πάνω. Πόσο ακριβώς είναι συνάρτηση της ποιότητας του φρούτου και των κοστολογίων που θα δημιουργήσει», εξηγεί.

«Πεποίθηση του δικού μας εργοστασίου –και αυτό εκφράζεται και στην πολιτική μας διαχρονικά– είναι ότι ο παραγωγός πρέπει να είναι ικανοποιημένος και να αμείβεται καλά ώστε, αφενός να μην ξηλωθούν τα ροδάκινα, αφετέρου να μας φέρνει καλή ποιότητα και, μέσα από τη διαδικασία αυτή, να κερδίζει και να βγαίνει ωφελημένο και το εργοστάσιο», τονίζει ο κ. Ανθεμίδης.