Βιομηχανικός αρακάς: Αρνητικό το πρόσημο λόγω παγετού και βροχοπτώσεων

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η συλλογή του αρακά βιομηχανικής κατεύθυνσης με μηχανική συγκομιδή. Οι καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου δεν ευνόησαν την ομαλή ανάπτυξη του φυτού, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται πρώιμες, να εκτεθούν στον παγετό και να έχουν μειωμένες αποδόσεις.

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις άλλαξαν και αυτές τον αρχικό σχεδιασμό με επακόλουθο η συλλογή με τα μηχανικά μέσα που χρησιμοποιούνται να μη γίνεται τις ημέρες που έχει προγραμματιστεί. Παράλληλα, η παρατεταμένη πανδημία δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στα πλάνα μεσο-μακροπρόθεσμου προγραμματισμού των εταιρειών μεταποίησης, ώστε να προσαρμόσουν τα δικά τους δεδομένα με αυτά των συνεργατών παραγωγών.

Το μήνυμα αυτό μας μεταφέρει ο Μιχάλης Στράντζαλης, πρόεδρος της εταιρείας κατεψυγμένων κηπευτικών Άρδας ΑΕ, με έδρα την Ορεστιάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι τελευταίες βροχοπτώσεις άλλαξαν τελείως τον αρχικό σχεδιασμό και προγραμματισμό της εταιρείας μας με τους παραγωγούς και τις καλλιέργειές τους. Μπορεί η γενικότερη εικόνα των καλλιεργειών να είναι καλή στην περιοχή του Έβρου, δυστυχώς, όμως, τα μηχανήματα που έχουμε, σε συνθήκες έντονων βροχοπτώσεων, δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια και να συλλέξουν την παραγωγή, δημιουργώντας προβλήματα και σε εμάς, αλλά και στους αγρότες».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Στράντζαλης είπε ότι οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται μεσοσταθμικά περίπου στα 25 λεπτά το κιλό και οι στρεμματικές αποδόσεις ξεπερνούν ακόμα και τα 800 κιλά το στρέμμα, ανάλογα φυσικά με τη γονιμότητα και την περιποίηση από τον παραγωγό.

Ο παγετός επηρέασε σημαντικά τη θεσσαλική παραγωγή

Για μία άσχημη εξέλιξη μετά την ολοκλήρωση της συλλογής του αρακά στη Λάρισα κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού ΘΕΣγη, Βαγγέλης Παναγιώτου: «Ο παγετός επηρέασε σημαντικά την καλλιέργεια του αρακά στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντικές μειώσεις στις αποδόσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 50% έως 90%. Με μία συνηθισμένη παραγωγή της τάξης των 700-800 κιλών το στρέμμα, πέσαμε στα 50 έως 200 κιλά το στρέμμα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν βγάλαμε ούτε το κόστος του σπόρου που χρησιμοποιήσαμε στις καλλιέργειές μας».

Το μόνο θετικό που μας είπε ο κ. Παναγιώτου ήταν ότι τα χωράφια έχουν εμπλουτιστεί με οργανική ουσία και άζωτο, που θα χρειαστούν για τις επίσπορες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι.