Βίσεγκραντ: Να μπει τέλος στις αφορολόγητες εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων ζητούν οι αγρότες

Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θα πρέπει να σταματήσουν να εισάγουν αφορολόγητα και χαμηλής ποιότητας προϊόντα αγροδιατροφής από την Ουκρανία, σύμφωνα με οργανώσεις αγροτών από την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία. Σε πρόσφατη έκκληση προς τις κυβερνήσεις των χωρών του Βίσεγκραντ, οι ομάδες κάλεσαν σε μια κοινή προσέγγιση και προστασία των συμφερόντων των αγροτών τους.

«Εξαιτίας της μείωσης της κτηνοτροφικής παραγωγής κατά περίπου το ένα τρίτο από τη δεκαετία του 1990, είμαστε αναγκασμένοι να εξάγουμε εκατομμύρια τόνους σιτηρών στις δυτικές αγορές, οι οποίες τώρα καταλαμβάνονται από την ουκρανική παραγωγή. Η τελευταία δεν χρειάζεται να πληροί αυστηρά πρότυπα ποιότητας, όπως και οι ουκρανικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις δεν χρειάζεται να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και τις ρυθμίσεις που απορρέουν από την ΚΑΠ της ΕΕ», δήλωσε ο Jan Dolezal, πρόεδρος του Γεωργικού Επιμελητηρίου της Τσεχίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των εκπροσώπων των οργανώσεων.

Το κοινό ανακοινωθέν που ακολούθησε την ανωτέρω συνάντηση καλεί τις κυβερνήσεις του Βίσεγκραντ «να ενεργήσουν συντονισμένα για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των αγροτών, επεκτείνοντας τη μονομερή απαγόρευση των εισαγωγών ορισμένων εμπορευμάτων στο έδαφός μας, καθώς και εμπλουτίζοντας τον κατάλογο αυτών των εμπορευμάτων».