Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον το 9ο Φεστιβάλ ελαιολάδου και ελιάς στην Καλαμάτα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 9ο Φεστιβάλ ελαιολάδου στην Καλαμάτα, που αυτήν τη χρονιά είχε στόχο τη μεταφορά της γνώσης για τις εξελίξεις που έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον, το κόστος παραγωγής και τα νέα δεδομένα που καταγράφονται σε ελαιοπαραγωγικές μεσογειακές χώρες.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, που είναι και ο βασικός εμπνευστής του Φεστιβάλ, αναφερόμενος στους στόχους που τέθηκαν, εξηγεί στην «ΥΧ»: «Η επιτυχής προσπάθεια στα δεδομένα της νέας εποχής περνά μέσα από τη γνώση και γι’ αυτό επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας στην παρουσία ομιλητών που θα μεταφέρουν πληροφορίες χρήσιμες για τους παραγωγούς, ενώ παράλληλα θα γεννήσουν προβληματισμούς για την επόμενη μέρα».

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ενότητα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην παραγωγή, και δη ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Xαέν στην Ισπανία Roberto Garcia Ruiz, που παρουσίασε έρευνα, την οποία έχει εκπονήσει με τη βοήθεια του προγράμματος Sunstolive, για την ελαιοκαλλιέργεια της Ισπανίας και το πώς έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, σχολιάζοντας, δήλωσε ότι «όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ισπανία από τη μία μεριά επηρεάζουν τις τιμές του δικού μας ελαιολάδου και από την άλλη είναι σίγουρο ότι θα τα βιώσουμε και εμείς το επόμενο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η γνώση που αποκτούμε μας δίνει την ευκαιρία για μία ευκολότερη προσαρμογή στα νέα δεδομένα και επιβάλλει να πάρουμε τα απαιτούμενα μέτρα για τη λεγόμενη οικολογική μετάβαση».

Εξασφάλιση νερού

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, ο κ. Αντωνόπουλος «αυτό που αναδεικνύεται μέσα από τις μελέτες στην Ισπανία είναι ότι οι παραδοσιακές ποικιλίες είναι ανθεκτικότερες στα νέα καιρικά δεδομένα και δεν επηρεάζονται τόσο πολύ όσο οι άλλες. Σύμφωνα με αυτό, μπορούμε να κρατήσουμε τις ποικιλίες αυτές με αειφορική ανάπτυξη, αποφεύγοντας να τις πολλαπλασιάζουμε σε μεγάλο βαθμό, εάν δεν έχουμε διασφαλίσει ότι θα υπάρχει νερό».

Ανάπτυξη ελαιοτουρισμού

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η ανάγκη ανάπτυξης του ελαιοτουρισμού που θα βοηθήσει ουσιαστικά το προϊόν, ενώ συζητήθηκε και αναλύθηκε ο ρόλος της ευφυούς γεωργίας στην εξοικονόμηση νερού και στη μείωση των δαπανών. «Μέσα από την άρδευση ακριβείας, αναζητούμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε και την αποθήκευση που υπάρχει στους υδροφόρους ορίζοντες» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Αντωνόπουλος.

Και εξηγεί: «Αυτό το βρίσκουμε με την εγκατάσταση ειδικών μηχανημάτων που μας ενημερώνουν για το πόσο νερό υπάρχει στον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτό έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε δέκα στρέμματα και έτσι έχουμε μία πλήρη εικόνα για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο άρδευσης. Είναι ώρα να βρούμε λύσεις με το νερό, όπως είναι αυτό των βιολογικών καθαρισμών που χύνεται στη θάλασσα, ενώ με μία σωστή επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα χωράφια μας».

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο κεφάλαιο της δακοπροστασίας που αφορά άμεσα τους παραγωγούς της Μεσσηνίας. Οι ψεκασμοί ακριβείας περιορίζουν και τη διασπορά ρύπων προστατεύοντας το περιβάλλον.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023