Με το βλέμμα στη Θάσο οι μελισσοκόμοι

Στο πευκόμελο Θάσου στρέφονται οι μελισσοκόμοι, όχι μόνο γιατί είναι εξαιρετικό, αλλά και λόγω απουσίας επιλογών. Οι πυρκαγιές στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο ήταν καταστροφικές για τον κλάδο, δηλώνει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θάσου, Κώστας Παναγιωτόπουλος, ενώ μετρούν και ζημιές από την παρατεταμένη ξηρασία.

«Πέρυσι, αυτή την περίοδο ο Συνεταιρισμός είχε συγκεντρώσει 400 τόνους μέλι και φέτος μόλις πέντε. Η Εύβοια φιλοξενούσε 400.000 μελίσσια. Πού θα πάνε οι συνάδελφοι;», αναρωτιέται. «Μας τηλεφωνούν από όλη την Ελλάδα για να έρθουν. Πού να χωρέσουν όλα τα μελίσσια;». Ο ίδιος μετέβη στην Ορεστιάδα για τις ανθοφορίες σε ακακία, ιτιά, παλιούρι, αλλά εξαιτίας του καύσωνα, δεν έχει μείνει τίποτα.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας και δραστηριότητας στα δάση. Με πικρία μεταφέρει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου «Κυψέλη», Πασχάλης Χριστοδούλου, ότι αδυνατούν να φροντίσουν και να μετακινήσουν τα μελίσσια τους, γιατί η μεταφορά προϋποθέτει χρήση καπνιστηρίου το οποίο απαγορεύεται. Η άρση της απαγόρευσης θα επιτρέψει την επιθεώρηση, τον τρύγο, τη θεραπεία ειδικά για τη βαρρόα, τη μετακίνηση των μελισσιών. Η μόνη φροντίδα είναι η μεταφορά νερού κάθε δεύτερη μέρα. «Όταν άρχισε η απαγόρευση φόρτωνε η βελανιδιά κι έπρεπε να παραμείνουμε», περιγράφει. Ο αποκλεισμός των μελισσοκόμων χαρακτηρίζεται από πολλούς ταφόπλακα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος συμφωνεί ότι η απαγόρευση είναι τραγική και ζητάει να τους επιτραπεί η φροντίδα των μελισσιών, όπως ισχύει για τους κτηνοτρόφους.

Ο κ. Χριστοδούλου σχολιάζει ότι πολλοί μελισσοκόμοι της Εύβοιας και της Ηλείας αναζητούν τα μελίσσια τους και αδυνατούν να προσεγγίσουν. Συνάδελφοί του από τη Χαλκιδική ζητούν από το ΥΠΑΑΤ να διαφυλάξει τα δάση της Χαλκιδικής και της Θάσου για να μην αφανιστεί η μελισσοκομία.

Ο Θασίτης μελισσοπαραγωγός, Θανάσης Κοπανούδης, σημειώνει ότι παρά την ξηροθερμία που λειτουργεί αρνητικά, το πεύκο δίνει μέλι. «Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές και ευχόμαστε να μην έχουμε φωτιές. Μαζί με τις υπηρεσίες, όλοι οι κάτοικοι του νησιού βρισκόμαστε σε επιφυλακή για να προφυλάξουμε το δάσος. Όπου υπήρχε οργανωμένο και μελιτοφόρο πεύκο σε Εύβοια και Αττική κάηκε, και απέμεινε η Θάσος και σε κάποιο βαθμό η Νυμφαία» περιγράφει, θυμίζοντας ότι τον Δεκαπενταύγουστο ξέσπασε και εκεί φωτιά. Στη Θάσο βρίσκονται μελισσοκόμοι από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ του τηλεφωνούν Πελοποννήσιοι συνάδελφοι, ακόμη και άτομα που δεν έχουν ξαναέρθει.

Με ευνοϊκό καιρό, ο κ. Κοπανούδης εκτιμά ότι η μελιτοφορία του εργάτη μπορεί να κρατήσει μέχρι τον Νοέμβρη, «με την προϋπόθεση να έχουν κουράγιο και τα μελίσσια, γιατί τα κουράζει ιδιαίτερα η συλλογή του πευκόμελου».