Βοιωτία: Σύμβαση συνεργασίας με επιστημονικό και ερευνητικό αποτύπωμα

Με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκληρώθηκε η διαδικασία του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπογράφτηκε το 2018.

Το έργο της σύμβασης προβλέπει τη διαμόρφωση κτηρίων του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας στην Αλίαρτο για τη στέγαση τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει προϋπολογισμό πάνω από 3 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των συμβαλλομένων ήταν ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, όπως επίσης και ο πρύτανης του ΓΠΑ, Σπυρίδων Κίντζιος. Το αντικείμενο του έργου είναι η διαμόρφωση των χώρων του κτηριακού συγκροτήματος του παλιού εκκοκκιστηρίου στην Αλίαρτο, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο με παροχές σε εργαστήρια, ξενώνες και χώρους αναψυχής.

Μία από τις προϋποθέσεις είναι η διατήρηση και η ανάδειξη της ιστορίας του κτηριακού συγκροτήματος της αγγλικής εταιρείας «Lake Copais Co Ltd» που χρονολογείται από τα μέσα 19ου αιώνα και περιήλθε στο ελληνικό κράτος το 1953.

Σε δήλωσή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι «το έργο έχει πολλαπλάσια αξία για την ανάπτυξη της περιοχής και προβλέπει τη μετατροπή του παλιού εκκοκκιστηρίου σε σύγχρονη υποδομή, με συνεδριακό κέντρο και εργαστήρια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του πρύτανη του ΓΠΑ, ο οποίος επισήμανε τον ρόλο αυτής της συνεργασίας σε έναν χώρο με ιστορική σημασία και αναφορά στον αγροτικό τομέα.

«Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου της αποκατάστασης του ιστορικού εκκοκκιστηρίου βάμβακος στην Αλίαρτο, το οποίο θα αποτελέσει τη νέα πρωτότυπη εκπαιδευτική και ερευνητική δομή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών», υποστήριξε ο ίδιος.