Στα σκαριά τροποποίηση κανονισμού ΕΛΓΑ προς όφελος ροδακινοπαραγωγών

Μπόλαρης: Εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης καλύψεων των ασφαλιστικών κινδύνων

Τις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ για την στήριξη των παραγωγών ροδάκινου στην περιοχή της Μακεδονίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας.

Ειδικότερα, επισημάνθηκαν, η εξέταση της δυνατότητας αύξησης των καλύψεων των ασφαλιστικών κινδύνων με σχετική τροποποίηση του Κανονισμού, οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την επαναδιοχέτευση του ροδάκινου στη ρωσική αγορά, η στήριξη προσπαθειών δημιουργίας μεγάλων εμπορικών σχημάτων και συνεργασιών, και η υπογραφή απόφασης του υπουργείου για την απόσυρση επιπλέον 12.000 τόνων ροδακίνων και νεκταρινιών για χυμοποίηση, μαρμελάδα κλπ.

«Για τις ζημιές οι οποίες οφείλονται σε θεομηνίες, η μερική κάλυψη των παραγωγών με αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, λόγω προβλέψεων και εξαιρέσεων του Κανονισμού του Οργανισμού, δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στο εισόδημά τους» σημείωσε ο Μάρκος Μπόλαρης. Και ανακοίνωσε: «Εξετάζεται ήδη η δυνατότητα αύξησης των καλύψεων των ασφαλιστικών κινδύνων με σχετική τροποποίηση του Κανονισμού. Στοχεύοντας στην ενίσχυση των παραγωγών, αυξάνουν τα κονδύλια για την αντιχαλαζική προστασία, όπως και οι καλυπτόμενες εκτάσεις, καθώς εντάσσεται σε προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ».

Σε ό,τι αφορά το ρωσικό εμπάργκο, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως καταβάλλονται προσπάθειες από την ελληνική κυβέρνηση ώστε σύντομα να υπάρξουν οι συνθήκες οι οποίες θα οδηγήσουν στην άρση του και στην επαναδιοχέτευση του ροδάκινου στη ρωσική αγορά.

«Πέραν όμως από αυτό, το υπουργείο μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στηρίζει την οργάνωση των παραγωγών, ενώ στις προτεραιότητες του περιλαμβάνεται η στήριξη προσπαθειών δημιουργίας μεγάλων εμπορικών σχημάτων και συνεργασιών έτσι ώστε να δοθεί διέξοδος στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε νέες αγορές, που σήμερα αδυνατούν να διεισδύσουν λόγω οργανωτικών αδυναμιών, μικρών ποσοτικών μεγεθών και περιορισμένου αριθμού προσφερομένων ειδών».

Και πρόσθεσε: «Επίσης θα υποστηριχθούν νέα σχήματα συνεταιριστικών και παραγωγικών συνεργασιών όπως προβλέπεται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι Διεπαγγελματικές συνεργασίες είναι τα εργαλεία εκείνα που θα αναλάβουν σημαντικό βάρος στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης του αγροτικού παραγωγικού χώρου».

Ο κ. Μπόλαρης τόνισε πως για το θέμα των κέντρων συγκέντρωσης ροδακίνων και νεκταρινιών είναι σημαντικό να υπάρξουν οι αναγκαίες συνέργειες με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα αγοράς της παραγωγής στο χωράφι με χρήση πλασματικών ή/και πλαστών τιμολογίων.

«Εδώ υπάρχει εκμετάλλευση του ιδρώτα του Έλληνα παραγωγού και σοβαρή φοροδιαφυγή σε μια εποχή που κάθε πηγή εσόδων είναι αναγκαία για την ελληνική οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε λέγοντας: «Αξίζει εδώ να σημειωθούν οι πράξεις οι οποίες καταδεικνύουν τη στήριξη του υπουργείου μας στους παραγωγούς ροδακίνου, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Αρχικά, η έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων του κλάδου που έφτασαν σε ύψος τα 6 εκ. ευρώ.  Η στήριξη που χορηγείται στις Οργανώσεις Παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών και σε παραγωγούς που δεν είναι μέλη των οργανώσεων αυτών για την απόσυρση από την αγορά για δωρεάν διανομή,  έφτασε μέχρι την 15η Απριλίου 2016 τους 8.122 τόνους (υπόλοιπο 12.778 τόνοι) οι οποίοι αντιστοιχούν σε 4.106.605 ευρώ. 

Σήμερα υπογράφηκε απόφαση του ΥΠΑΑΤ με την οποία δύνανται να αποσυρθούν επιπλέον 12.000 τόνοι ροδακίνων και νεκταρινιών για χυμοποίηση, μαρμελάδα κλπ».