Μ.Μπόλαρης: Προχωρούν οι διαδικασίες αποζημιώσεων για την Οζώδη Δερματοπάθεια Βοοειδών

Συγκρότηση Εθνικού Κέντρου Ελέγχου της Οζώδους Δερματίτιδας

Προχωρούν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, που έπαθαν ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο από την Οζώδη Δερματοπάθεια των Βοοειδών, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης ενώ δεσμεύτηκε πως θα θέσει το θέμα της αναστολής των φορολογικών και των ασφαλιστικών εισφορών των κτηνοτρόφων, που επλήγησαν, λόγω της νόσου.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Αγροτικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτή Σερρών, Μιχάλη Τζελέπη, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως υπήρξε πρόβλημα και στη συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντιμετώπιση της νόσου , επισημαίνοντας πως πρέπει ν΄ αλλάξει ο κοινοτικός κανονισμός.

Ο κ.Τζελέπης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Σερραίοι κτηνοτρόφοι, που έχουν χάσει το ζωικό τους κεφάλαιο, αφού οι Σέρρες ήταν η περιοχή που επλήγη περισσότερο φέτος από τη νόσο. Ζήτησε να υπάρξει  ακατάσχετο των λογαριασμών,  αναστολή των πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων. Τόνισε ότι ενώ έχουν περάσει τρεις μήνες δεν έχει γίνει ακόμη η πληρωμή των αποζημιώσεων.

Ο κ.Μπόλαρης σημείωσε ότι έχουν συσταθεί και προχωρήσει οι επιτροπές για τις αποζημιώσεις. Υποστήριξε πως υπάρχει θέμα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ζητηθεί να αλλάξει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός, καθώς «δεν καλύπτεται το έλλειμμα του κεφαλαίου κάθε μονάδας» αλλά και ό, τι επέμειναν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνονται, όταν περάσει η νόσος. .

Δεσμεύτηκε ό, τι θα θέσει το θέμα για την αναστολή πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και φορολογίας για τους κτηνοτρόφους, που επλήγησαν αλλά τόνισε ό, τι αυτό είναι θέμα άλλων υπουργείων αλλά και οικονομικών μεγεθών.

Άννα Στεργίου