Ο Mπιλ Γκέιτς εξαγοράζει χιλιάδες στρέμματα γης στην Βόρεια Ντακότα

Η συμφωνία-μαμούθ των 13,5 εκατ. δολαρίων φέρνει τον κροίσο της Microsoft ένα βήμα πιο κοντά σε ένα επικίνδυνο αγροτικό μονοπώλιο

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς συνεχίζει να αγοράζει αγροτική γη με αμείωτους ρυθμούς, προκαλώντας διάχυτη ανησυχία. Τελευταία προσθήκη για τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη ιδιωτικής γεωργικής γης στις ΗΠΑ είναι τα 8.498 στρέμματα μιας γιγάντιας εκμετάλλευσης πατατοκαλλιέργειας στην πεδιάδα του Ρεντ Ρίβερ στη Βόρεια Ντακότα, τα οποία αποκτήθηκαν από την Red River Trust, μια επιχειρηματική οντότητα που σχετίζεται με τον Γκέιτς.

Το κόστος της εξαγοράς, η οποία φέρεται να πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ανήλθε σε ύψος 13,5 εκατ. δολαρίων. Η κολοσσιαία επένδυση έγινε για πρώτη φορά αντιληπτή τον Ιούνιο από τον δημοσιογράφο Mikkel Pates του AgWeek, οδηγώντας σε μπαράζ δημοσιευμάτων.

Έκτοτε, η αγοραπωλησία έχει εγείρει ερωτήματα, λόγω ενός παλιού εθνικού νόμου που απαγόρευε σε εταιρείες και καταπιστεύματα να ασκούν γεωργικές δραστηριότητες στην περιοχή. Ο νόμος είχε σχεδιαστεί ειδικά για να προστατεύει τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις στη Βόρεια Ντακότα, ωστόσο επέτρεπε σε μεμονωμένα καταπιστεύματα να κατέχουν γη εάν αυτή είναι μισθωμένη σε αγρότες, σύμφωνα με το Associated Press. Έτσι, η εταιρεία συμφερόντων του Γκέιτς πήρε τελικά το πράσινο φως για να προχωρήσει με την εξαγορά.

Οι τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες φέρνουν τον… γαιοκτήμονα Γκέιτς μια ανάσα από ένα πανίσχυρο μονοπώλιο στη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων, έχουν προκαλέσει κύμα ανησυχίας στους πολίτες της Βόρειας Ντακότα.

Όπως δήλωσε ο επίτροπος Γεωργίας της πολιτείας, Νταγκ Γκέρινγκ, πολλοί άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη της εμφανίζονται από «αναστατωμένοι» έως «έξαλλοι» με την γεωργική εξαγορά.