Μ. Βορίδης: Εξασφαλισμένες κορωνοενισχύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, ποιες επιπλέον έρχονται

Τον απολογισμό των κορωνοενισχύσεων που έχουν χορηγηθεί ή βρίσκονται κοντά στη χορήγησή τους στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους της χώρας αλλά και τα προϊόντα που παίρνουν σειρά για να ενισχυθούν, γνωστοποίησε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη και Ευάγγελου Αποστόλου, ο υπουργός σταχυολόγησε τις ενισχύσεις που έχουν λάβει απόφαση χορήγησης καθώς και τα επόμενα προϊόντα που αναμένεται να ενισχυθούν. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ανακοινώθηκε το μειωμένο κονδύλι ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό, αμέσως επόμενα στη λίστα ενίσχυσης είναι η Μέση Αλιεία και τα γουνοφόρα ζώα. 

Έρχονται νέες κορωνοενισχύσεις, μέσα η ελιά και η πατάτα

Απαριθμώντας τις μέχρι τώρα ενισχύσεις ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε σε χορηγήσεις και δεσμεύσεις κονδυλίων συνολικού ύψους 104.000.000 ευρώ (αιγοπρόβατα, λαϊκές αγορές, ανθοπαραγωγοί, παράκτια αλιεία, σπαράγγια, αμπέλι – οίνος και άλλα προϊόντα).

Αναφερόμενος στο επόμενο «κύμα» κορωνοενισχύσεων ο κ. Βορίδης παρέθεσε μια σειρά προϊόντων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η επιτραπέζια ελιά η θερμοκηπιακή τομάτα και η πατάτα όπως είχε πρώτη αποκαλύψει η «ΥΧ» (28/8).

Συγκεκριμένα είπε: «Με ρωτάει ο κ. Αραχωβίτης τι σχεδιάζουμε ακόμα.

Έχω μιλήσει για την ενίσχυση των γουνοφόρων ζώων με 3.000.000. Βγαίνουν οι αποφάσεις για την ενίσχυση της μεσαίας αλιείας από το Πρόγραμμα Αλιείας ύψους περίπου 25.000.000.

Αναμένεται η έκδοση της αποφάσεως για την ενίσχυση της υδατοκαλλιέργειας και, ακόμα, εξετάζουμε την ενίσχυση -γιατί με ρωτήσατε τι άλλο εξετάζουμε, τι σκεπτόμαστε- της πτηνοτροφίας, της ανοιξιάτικης πατάτας, της ντομάτας θερμοκηπίου, των καρπουζιών και των επιτραπέζιων ελιών. Αυτές είναι παραγωγές οι οποίες έχουν πληγεί, εμφανίζουν σήμερα διαταραχή, των οποίων την ενίσχυση εξετάζουμε».