Βουβαλοτροφία: Η αύξηση των εκτρεφόμενων ζώων απαιτεί περισσότερες επενδύσεις στη μεταποίηση

Στην αλλαγή της φιλοσοφίας και νοοτροπίας των Ελλήνων βουβαλοτρόφων, σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των προϊόντων βουβάλου, αλλά και στις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω ο κλάδος στη χώρα, ήταν ορισμένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την ημερίδα που πραγματοποίησε στις Σέρρες ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδας.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, η ελληνική βουβαλοτροφία βρίσκεται στην κατάλληλη φάση για την ανάπτυξη και υλοποίηση σοβαρών επενδύσεων, που θα σκοπεύουν στον διαφορετικό τρόπο εκμετάλλευσης των προϊόντων βουβαλιού και μάλιστα την ώρα που η προώθηση του γάλακτος και του κρέατος είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας, Τρύφωνα Γιαντσίδη, ο κλάδος αρχίζει να βγαίνει από τη δύσκολη διαδικασία διατήρησης του αριθμού των ζώων, με ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια. «Πριν από 25 χρόνια τα βουβάλια μόλις που έφταναν τα 400, ενώ σήμερα έχουμε ξεπεράσει τα 5.000 σε όλη την επικράτεια. Σε αυτό συνέβαλε τόσο το πρόγραμμα διατήρησης απειλούμενων αυτόχθονων φυλών, όσο και ο χώρος της λίμνης Κερκίνης, που βοηθάει στη διατήρηση του είδους», επισημαίνει.

Ο κ. Γιαντσίδης τόνισε, επίσης, πως για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες μεταποιητικές μονάδες κρέατος και γάλακτος, να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες για τη διατροφική αξία των συγκεκριμένων προϊόντων, να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις και έργα υποδομής και, τέλος, να δοθεί μια κατεύθυνση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πώς και με ποιον τρόπο θα πρέπει αναπτύσσεται ο κλάδος στα επόμενα χρόνια.

Γειτονικά κράτη

Στο συνέδριο του συνεταιρισμού παρευρέθηκαν βουβαλοτρόφοι και πρόεδροι συνεταιρισμών από Ιταλία, Βουλγαρία και Τουρκία. Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, οι χώρες αυτές δεν έχουν επενδύσει στη μεταποίηση του κρέατος βουβάλου, κάτι που γίνεται στην Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια.

Πάντως, όπως λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, στη χώρα μας δεν εκμεταλλευόμαστε το γάλα όπως πρέπει και στις ανάλογες ποσότητες, γι’ αυτό και πρέπει οι βουβαλοτρόφοι να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα. «Φάνηκε από το συνέδριο ότι ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο πρέπει να εκμεταλλευτούν όλα τα προϊόντα του βουβαλιού, τα οποία έχουν ιδιαίτερη δυναμική. Εμείς θα μπορούσαμε να δώσουμε την τεχνογνωσία μας στη μεταποίηση του κρέατος, αλλά όχι στον τρόπο εκμετάλλευσης και εκτροφής του βουβάλου», σημειώνει ο κ. Γιαντσίδης.

Οι ξένοι καλεσμένοι του συνεδρίου επισκέφθηκαν κτηνοτροφικές μονάδες Ελλήνων βουβαλοτρόφων, με τους οποίους αντάλλαξαν ιδέες, απόψεις και πληροφορίες για την πορεία της βουβαλοτροφίας, ενώ ξεναγήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κερκίνης στην οποία είναι συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στη χώρα.