Βουλγαρία: Δημιουργία fund 19,4 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων

Τη δημιουργία ενός νέου fund 19,4 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Βουλγαρίας «The Fund of Funds (FoF)» σε συνεργασία με τη Vitosha Venture Partners. Το Vitosha Venture Partners Fund 1, όπως θα ονομάζεται το νέο επενδυτικό όχημα, θα δραστηριοποιείται ενεργά για τα επόμενα δέκα χρόνια και αναμένεται να επενδύσει σε 116 start ups αρχικού σταδίου έως το 2023.

Συνολικά, το fund περιλαμβάνει χρήματα από δημόσιους πόρους, όπως το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΕΕ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020, το οποίο έχει συνεισφέρει περίπου 18 εκατ. ευρώ, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις, που αντιστοιχούν σε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Fund of Funds, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης θα λάβουν επενδύσεις από 15.000 έως 50.000 ευρώ, ενώ οι μεγαλύτερες, αυτές που είναι σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης του προϊόντος τους, θα λάβουν χρηματοδοτήσεις έως 1 εκατ. ευρώ.

Το νέο ταμείο θα υποστηρίξει τεχνολογικά έργα με υψηλές δυνατότητες για βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ θα προσφέρει παράλληλα επιχειρηματικές συμβουλές, καθοδήγηση, όπως και επιχειρησιακή και στρατηγική υποστήριξη.