Έως το τέλος του 2023 η διαδικασία εισόδου εργατών γης χωρίς θεώρηση

Την παράταση έως το τέλος του έτους, της κατά παρέκκλιση διαδικασίας για εισδοχή εργατών γης προανήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση βουλευτή της ΝΔ με θέμα την «Έλλειψη εργατικών χεριών κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο».

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης, με ρύθμιση που θα καταθέσουμε αύριο, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τον Μεταναστευτικό Κώδικα, θα παρατείνουμε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 (λήγει στις 30/06/2023), την κατά παρέκκλιση διαδικασία για την εισδοχή πολιτών τρίτων χωρών. Αυτό, σημείωσε, αφορά ιδιαίτερα αυτούς που έρχονται οδικώς στην χώρα μας, και θα «δέσει» χρονικά με το νέο Κώδικα Μετανάστευσης που θα έχει έναρξη ισχύος την 1 Ιανουαρίου 2024.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στην «απόγνωση» των αγροτικών συλλόγων που δεν έχουν επαρκή αριθμό εργατικών χεριών για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της παραγωγής. Οι αγρότες χρειάζονται ανθρώπους να έρθουν νόμιμα και να εργαστούν όλο το χρόνο και το πρόβλημά τους πρέπει να λυθεί τώρα, τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γράψει η ΥΧ Το εν λόγω καθεστώς δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να απασχολούν πολίτες τρίτων χωρών ως εργάτες γης, χωρίς θεώρηση εισόδου, για έως τρεις μήνες με δυνατότητα παράτασης του διαστήματος απασχόλησής τους για ακόμη τρεις μήνες, συνολικά δηλαδή έξι μήνες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ