Βραβευμένες φέτες σε καιρό κρίσης

Είναι νόστιμες, ποιοτικές και πετυχημένες. Καταφέρνουν να ξεπερνούν τα εμπόδια που προκαλούν τα κρούσματα νοθείας, χάρη στην τήρηση των προδιαγραφών μιας φέτας Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Στον διαγωνισμό World Cheese Awards 2021, που πραγματοποιήθηκε στο Οβιέδο της Ισπανίας, η βιολογική φέτα ΜΕΝΟΙΚΙΟ απέσπασε το βραβείο Super Gold. «Είναι πολύ σημαντικό να κατακτά το βραβείο ένας συνεταιρισμός από την επαρχία που μετρά δέκα χρόνια ζωής. Μετά την απαξίωση που πέρασε η φέτα εξαιτίας της νοθείας κάποιων εταιρειών, αποδεικνύεται πως αν μια εταιρεία θέλει να αναδείξει το προϊόν στο επίπεδο που του αρμόζει οφείλει να διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά του ΠΟΠ», δηλώνει ο ιδρυτής και πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Βιομηχανικού Συνεταιρισμού Δράμας «Μενοίκιο», Βασίλης Μελενεκλής.

Υποστηρίζει πως το βραβείο αφορά τους κτηνοτρόφους της Δράμας, των Σερρών και της Θεσσαλονίκης και τους αγρότες που παράγουν ζωοτροφές. «Η φέτα μας είναι κοινό επίτευγμα με όλους αυτούς τους παραγωγούς, που με βάση τις συμφωνίες μας διασφαλίζουν την ποιότητα του γάλακτος».

Τονίζει ότι στη μάχη της φέτας η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τον καταναλωτή απέναντι σε όσους βαφτίζουν φέτα το λευκό τυρί και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να είναι αμείλικτοι.

Επένδυση στην παράδοση

Υπηρετώντας 65 χρόνια τυροκομικής παράδοσης, τα Τυροκομικά Δουκίδης στη Ροδόπη επενδύουν στην παραδοσιακή συνταγή και στην ποιότητα, διατηρώντας συνεργασία με 450 οικογένειες κτηνοτρόφων που τους προμηθεύουν 100% ελληνικό φρέσκο γάλα. Η ΠΟΠ φέτα Δουκίδη κέρδισε την άνοιξη το Βραβείο Ανώτερης Ποιότητας του International Taste Institute των Βρυξελλών για το 2021.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Στέφανος Δουκίδης, σχολιάζει ότι η κρίση στην ελληνική φέτα ΠΟΠ θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό. «Αυτή η κρίση όμως δεν παύει να παρουσιάζει ευκαιρίες για μικρομεσαία οικογενειακά τυροκομεία, όπως το δικό μας. Παραμένοντας πιστοί στην παράδοση από το 1956 και χρησιμοποιώντας στη διαδικασία της τυροκόμησης εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη από τους νομούς Ροδόπης και Έβρου, καταφέραμε να διακριθούμε για ακόμα μία χρονιά σε παγκόσμιας φήμης αξιολόγηση τροφίμων» λέει, αναφερόμενος στο βραβείο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «συνδυάζοντας το μεράκι με την ποιοτική πρώτη ύλη, συνεχίζουμε τη θρακιώτικη τυροκομική παράδοση, με στόχο πάντα την ποιότητα και τη γεύση. Δίνουμε αξία στον πληττόμενο κτηνοτροφικό κλάδο και στην πρωτογενή παραγωγή γάλακτος και σιτηρών».