Brexit: Ξεκινά η νέα εποχή για τις βρετανικές αγροτικές επιδοτήσεις

Σε ισχύ από το καλοκαίρι του 2024 το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει τις αγροπεριβαλλοντικές ενισχύσεις της ΚΑΠ

Στα αποκαλυπτήρια του πολυαναμενόμενου νέου συστήματος που θα διαδεχθεί τις αγροπεριβαλλοντικές ενισχύσεις της ΚΑΠ προχώρησε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι υποβολές αιτήσεων για τις νέες επιδοτήσεις αναμένεται να ανοίξουν για τους Βρετανούς αγρότες το προσεχές διάστημα, στοχεύοντας στην ενίσχυση της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Στιβ Μπάρκλεϊ, αποκάλυψε το σχέδιο για τη μετάβαση στη νέα εποχή των βρετανικών αγροτικών επιδοτήσεων, σύμφωνα με το οποίο οι αγρότες της χώρας θα αμείβονται για υπηρεσίες που προσφέρουν σχετικά με τη διατήρηση των οικότοπων και τη χρήση νέων τεχνολογιών για την αύξηση των αποδόσεων.

Το σύστημα αντικαθιστά τις πληρωμές της ΚΑΠ της ΕΕ, οι οποίες παρείχαν αυτόματα εισοδηματική στήριξη στους αγρότες, εφόσον εκείνοι τηρούσαν τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ανθρώπων και των ζώων, την υγεία των φυτών και το περιβάλλον.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια των αγροτών, ορίσαμε τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις στα αγροτικά μας προγράμματα από την αποχώρησή μας από την ΕΕ, με περισσότερα χρήματα, περισσότερες επιλογές και περισσότερη εμπιστοσύνη για να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή τροφίμων, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον», δήλωσε ο Μπάρκλεϊ, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Brexit.

Στόχοι

Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι το νέο σύστημα θα ενισχύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και θα βοηθήσει στην υλοποίηση της δέσμευσής της να παράγει σε εγχώριο επίπεδο τουλάχιστον το 60% των τροφίμων που καταναλώνονται στη χώρα, επιτυγχάνοντας παράλληλα τον στόχο να αποκαταστήσει τουλάχιστον το 30% του φυσικού περιβάλλοντός της έως το 2030.

Καθεστώς

Νέες επιδοτήσεις θα προσφέρονται για τους αγρότες που αναλαμβάνουν δράση για την προώθηση της γεωργικής τεχνολογίας, όπως με τη χρήση ρομπότ που εκτελούν μηχανικό βοτάνισμα. Θα υπάρξουν επίσης ενισχύσεις για την παροχή κινήτρων στους αγρότες ώστε να «δημιουργήσουν ενδιαιτήματα και να διασφαλίσουν ότι θα ανταμείβονται για τη φροντίδα των οικότοπων μόλις τους δημιουργήσουν».

Για παράδειγμα, οι Βρετανοί αγρότες θα λαμβάνουν κοντά στα 89 ευρώ ανά στρέμμα για προσφορά χώρων φωλιάσματος στις γεωργικές τους εκτάσεις και 1.441 ευρώ ανά εκτάριο για τη σύνδεση ενδιαιτημάτων ποταμών και πλημμυρικών πεδιάδων. Οι αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος από το προσεχές καλοκαίρι.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, οι ηγέτες του κλάδου δεν έχουν σταματήσει να επικρίνουν την προσέγγιση της Μ. Βρετανίας για τις αγροτικές πολιτικές μετά το Brexit.
Η απερχόμενη πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας (NFU), Μινέτ Μπάτερς, δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times ότι οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν ωφελήσει αθέμιτα τους ιδιοκτήτες των μεγάλων εκμεταλλεύσεων και έχουν δώσει υπερβολική έμφαση στο περιβάλλον αντί για την παραγωγή τροφίμων.

Προειδοποίησε, επίσης, ότι το νέο σύστημα επιδοτήσεων, σύμφωνα με το οποίο οι Βρετανοί αγρότες θα πληρώνονται για την ανάληψη δράσεων, αντί για ό,τι προβλεπόταν με το σύστημα της ΕΕ, τους καθιστά λιγότερο ικανούς να μετριάσουν τους κινδύνους.

Εμπορικές συμφωνίες

Επιπλέον, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ελπίζει να επωφεληθεί από το Brexit συνάπτοντας νέες εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, όμως οι αγρότες έχουν, μέχρι στιγμής, ανάμεικτα συναισθήματα σχετικά με τη στρατηγική. Η NFU επέκρινε τις νέες συμφωνίες με Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρχει όριο στον αριθμό των αγαθών» που οι δύο χώρες θα μπορούν να εξάγουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο σε κλάδους όπως το βόειο κρέας και το αρνί, τα γαλακτοκομικά και τα κηπευτικά.

Στον αντίποδα, η ένωση επικρότησε την είδηση ότι η Μ. Βρετανία θα συμπλεύσει μαζί με άλλες έντεκα χώρες, στο πλαίσιο μιας μεγάλης εμπορικής συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, λέγοντας ότι αυτή η κίνηση «θα μπορούσε να προσφέρει κάποιες καλές ευκαιρίες για να φτάσει το βρετανικό φαγητό σε πιάτα καταναλωτών στο εξωτερικό».