Brite Solar: Εξοικονόμηση ενέργειας και αύξηση παραγωγικότητας μέσω νανοϋλικών ελληνικής τεχνολογίας

Συνέντευξη στον Αντώνη Ανδρονικάκη

Σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης, οι καινοτόμες τεχνολογίες της ελληνικής startup από τη Θεσσαλονίκη, Brite Solar, αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική. Τα νανοϋλικά που κατασκευάζει η εταιρεία αξιοποιούνται στην κατασκευή ειδικών φωτοβολταϊκών πάνελ και σε καινοτόμα γυάλινα θερμοκήπια, που επιτρέπουν εξοικονόμηση ενέργειας σε μια θερμοκηπιακή εγκατάσταση έως 80%.

Παράλληλα, ο παραγωγός προστατεύει την καλλιέργειά του από φυσικά φαινόμενα όπως το χαλάζι, ενώ αυξάνει και τις αποδόσεις του, λόγω της θερμοκρασίας που παραμένει στα επιθυμητά επίπεδα. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της startup, Δρ. Νίκος Κανόπουλος, στόχος είναι το 2023 να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μονάδας παραγωγής στην Πάτρα, όπου θα κατασκευάζονται τα καινοτόμα υλικά της εταιρείας.

Πείτε μας δυο λόγια για την Brite Solar…

Η Brite είναι μια καινοτόμος εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αναπτύσσει νανοϋλικά που τα χρησιμοποιεί για τη δημιουργία διάφανων φωτοβολταϊκών πάνελ για εφαρμογές στη γεωργία. Οι εφαρμογές του ηλιακού γυαλιού μας σε γυάλινα θερμοκήπια και σε εγκαταστάσεις αγροφωτοβολταϊκών δοκιμάζονται σε ανοιχτές καλλιέργειες, όπως αμπελώνες, αχλαδιές κ.ά.

Η Brite λειτουργεί από το 2011 και προς το παρόν κατασκευάζει τα προϊόντα της στην Κίνα. Η εταιρεία σχεδιάζει την ανάπτυξη της δικής της γραμμής παραγωγής στην Πάτρα και φιλοδοξεί να προμηθεύει την παγκόσμια αγορά με ηλιακό γυαλί που θα κατασκευάζεται στην Ελλάδα, από τις αρχές του 2024 και μετά. Απασχολούμε 20 εργαζόμενους (οι οποίοι θα υπερδιπλασιαστούν έως το 2023).

Έχουμε κερδίσει μια σειρά από εθνικές και διεθνείς διακρίσεις για την καινοτομία της τεχνολογίας μας, η οποία καλύπτεται από 15 διεθνείς πατέντες. To 2020 η startup μας επελέγη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC) μεταξύ δεκάδων προτάσεων για χρηματοδότηση στην κατηγορία καινοτόμων λύσεων στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας.

Αυτή την περίοδο, ο πρωτογενής τομέας βιώνει την ενεργειακή κρίση. Θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση;

Η σημαντικότητα αυτού του υλικού που αναπτύξαμε είναι ότι απορροφά ενέργεια που δεν χρησιμοποιείται από τα φυτά και την εκπέμπει εκεί όπου τα φυτά φωτοσυνθέτουν.

Με άλλα λόγια, παρέχει περισσότερη ενέργεια στα φυτά από το κοινό γυαλί που χρησιμοποιείται στα θερμοκήπια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής με την ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο. Η χρήση της τεχνολογίας της Brite είναι πάρα πολύ επίκαιρη στις μέρες μας λόγω του πολύ αυξημένου ενεργειακού κόστους και φυσικά της αναμενόμενης μετατροπής όλων των γεωργικών μηχανημάτων σε ηλεκτρικά.

Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα επηρεάσει το κόστος των τροφίμων θετικά, μειώνοντας στο ελάχιστο το ενεργειακό κόστος για τον παραγωγό. Πάντως, ευελπιστούμε ότι η ενεργειακή κρίση είναι κάτι το παροδικό και ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί για τους αγρότες και για όλους μας, με τη λήξη του πολέμου.

Μπορείτε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα από τα οφέλη των τεχνολογιών σας σε καλλιέργειες;

Η Brite συνεργάστηκε με την οινοποιία «Τσάνταλης», κατασκευάζοντας το 2021 στη Θεσσαλονίκη ένα θερμοκήπιο, όπου καλλιεργούνται σταφύλια. Η παραγόμενη ενέργεια καλύπτει όλες τις ανάγκες του θερμοκηπίου και η καλλιέργεια του αμπελιού στο θερμοκήπιο έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε δύο τρύγους τον χρόνο.

Σε άλλες εφαρμογές, σε Ελλάδα και εξωτερικό, η εταιρεία μας ολοκληρώνει μια δεύτερη θερμοκηπιακή εγκατάσταση για ντομάτες στην Πτολεμαΐδα, ενώ είναι σε εξέλιξη ανάπτυξη μονάδων για αβοκάντο (Κρήτη), κάνναβη (ΗΠΑ) και πράσινα λαχανικά (Σιγκαπούρη).

Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις αγροφωτοβολταϊκών προστατεύουν την παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες (παγετό, χαλάζι, χιόνι, καταρρακτώδη βροχή), συλλέγουν και αποθηκεύουν το βρόχινο νερό και φυσικά παράγουν ενέργεια. Η εταιρεία έχει αναπτύξει τέτοιου είδους εγκαταστάσεις πάνω από σταφύλια (Χαλκιδική), μύρτιλα (Ολλανδία), αχλάδια (Ολλανδία), βατόμουρα (Ολλανδία) και σχεδιάζει νέες εφαρμογές πάνω από ροδάκινα (Βέροια), λεμόνια (Ιράν) και μήλα (ΗΠΑ). Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια καλλιέργεια μύρτιλων στην Ολλανδία, χάρη στις συνθήκες θερμοκρασίας που επιτεύχθηκαν από τη χρήση της τεχνολογίας μας, ο παραγωγός στο τέλος της χρονιάς είδε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 5%.

Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι διατήρησε την καλλιέργειά του προστατευμένη, καθώς μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά ένας άλλος αγρότης έχασε τη χρονιά, καθώς η καλλιέργειά του χτυπήθηκε από χαλάζι.

Ποιο είναι το κόστος της τεχνολογίας σας;

Το κόστος του ηλιακού γυαλιού εξαρτάται από την απαιτούμενη διαφάνεια, αλλά ενδεικτικά ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, χάρη στην εξοικονόμηση της ενέργειας που προσφέρει αυτή η τεχνολογία, μπορεί να γίνει η απόσβεση της επένδυσης σε περίπου τέσσερα χρόνια. Ευελπιστούμε ότι με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων που έχουμε δρομολογήσει στην Πάτρα και αν όλα πάνε καλά θα αποπερατωθούν μέσα στο 2023, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας και μακροπρόθεσμα να καταστήσουμε την τεχνολογία μας ακόμα πιο προσιτή.