Μελισσοκομία: Οι βροχές ανέστειλαν τη συλλογή της γύρης, όμως ενίσχυσαν τις ανθοφορίες

Με ανάμεικτα συναισθήματα για τους περισσότερους μελισσοκόμους εξελίσσεται η νέα παραγωγική περίοδος. Οι έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και οι μειωμένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του Απριλίου κράτησαν τις μέλισσες στις κυψέλες, στερώντας τους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα ανθισμένα φυτά.

Παράλληλα, η ξηρασία είχε αρχίσει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών σε πολλές περιοχές. Το θετικό που καταγράφεται είναι πως ο καιρός βοήθησε στην αυξανόμενη βλάστηση των φυτών, προμηνύοντας μια πλούσια ανθοφορία. Ο μήνας που έρχεται δείχνει να είναι γενναιόδωρος, όμως όλα θα εξαρτηθούν από τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

Ο Νίκος Πανάγου, μελισσοκόμος από τον Λίλιο Φωκίδας, κάνει λόγο για στασιμότητα των μελισσοσμηνών, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή του. Υποστηρίζει ότι εδώ και έναν μήνα θα έπρεπε οι μέλισσες να βρίσκονται στη διαδικασία της συλλογής. «Όμως, το μεγαλύτερο διάστημα το πέρασαν μέσα στις κυψέλες». Για τον ίδιο, «η πρακτική αυτή δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και ελλοχεύει ο κίνδυνος της σμηνουργίας», δηλαδή η αποκοπή του πιο δυνατού ποσοστού των μελισσών, με αποτέλεσμα να μείνει στην κυψέλη ο αδύναμος και γηρασμένος πληθυσμός που δεν έχει πολλές δυνατότητες αναζήτησης τροφής, με επακόλουθο τις χαμηλές αποδόσεις.

Χάθηκαν ανθοφορίες άνω του ενός μήνα στη Βέροια

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Λάμπρου Βίλλα, μελισσοκόμου από την Αμάρυνθο Ευβοίας. Ο κ. Βίλλας εδώ και ενάμιση μήνα περίπου έχει τοποθετήσει τις μέλισσες στη Βέροια, ώστε να κερδίσει από την πλούσια ανθοφορία της περιοχής. Δυστυχώς, όμως, για τον ίδιο, το ξεκίνημα δεν ήταν το αναμενόμενο καθώς «υπήρξε πρόβλημα με την ανθοφορία στη ροδακινιάς και άλλων πυρηνοκάρπων, με αποτέλεσμα να μη συλλέξουμε τις ποσότητες που θα θέλαμε».

Επίσης, για τον κ. Βίλλα υπήρξαν χαμηλά ποσοστά συλλογής από το πεύκο, την ελαιοκράμβη και το πορτοκάλι, «με αποτέλεσμα να κάνουμε ακόμα και χρήση ζάχαρης, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος».

Αναφερόμενος στο θέμα της συνεργασίας με τους γεωργούς, εκτίμησε ότι «χρόνο με τον χρόνο βελτιώνεται η κατάσταση στον τομέα της προστασίας των μελισσών από τους ψεκασμούς. Οι νέες γενιές γεωργών δείχνουν να κατανοούν καλύτερα τον ρόλο της μέλισσας στη γονιμοποίηση των φυτών τους και μας σέβονται περισσότερο, ειδικά σε σύγκριση με τους παλαιότερους».

Κλείνοντας, ο κ. Βίλλας μίλησε και για το θέμα των τιμών του μελιού. Υποστήριξε ότι «η αγορά δημιούργησε μια οροφή, με αποτέλεσμα να υπάρξει στασιμότητα των τιμών παραγωγού». Σημαντική, επίσης, για τον ίδιο είναι και η παρουσία εισαγομένων μελιών, τα οποία διακινούνται χωρίς ταυτότητα παραγωγής.

Μετά από τις 10 Μαΐου η συλλογή στην Ευρυτανία

Στις θετικές εξελίξεις, αλλά και στις επιπτώσεις των βροχοπτώσεων αναφέρθηκε και η Κατερίνα Γερονικολού από τα Άγραφα Ευρυτανίας. Υποστήριξε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τις βροχές, δημιούργησαν προβλήματα στις μέλισσες. «Υπάρχουν φυτά, όπως η άγρια αχλαδιά και τα ρείκια, που αυτή την περίοδο ήταν ανθισμένα, όμως οι βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν βοήθησαν τις μέλισσες, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα φυτά».

Από την άλλη, εκτίμησε ότι «οι βροχές αυτές θα επηρεάσουν θετικά τη χλωρίδα το επόμενο διάστημα και θα μπορούν να προσφέρουν τροφή για τις μέλισσες». Εστιάζοντας στην προστασία των μελισσών, έκανε ειδική αναφορά στη δράση του ακάρεος, με σημαντικές απώλειες στους πληθυσμούς των μελισσών.

Πρασίνισε η Κάρυστος από τις βροχές

Η έντονη ξηρασία που επικράτησε το τελευταίο διάστημα στη Νότια Εύβοια δείχνει να παραδίδει τη σκυτάλη στην πλούσια ανθοφορία χάρη στις βροχές. Ο Κώστας Παντελής, μελισσοκόμος από την Κάρυστο, κάνει λόγο για πλούσια ανθοφορία και αυξημένη βλάστηση. «Αυτή την περίοδο, έχει ανθίσει η άγρια λεβάντα, όπως επίσης και η λαδανιά. Αναμένουμε στις αρχές Μαΐου το θρούμπι και στη συνέχεια άλλα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τα οποία δίνουν ξεχωριστό άρωμα, γεύσεις και καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Ανοίγοντας περισσότερο το θέμα της βιοποικιλότητας στην περιοχή, ο κ. Παντελής αναφέρθηκε και στον τρόπο διαχείρισης της περιβαλλοντικής κληρονομιάς του τόπου του. Εστίασε σε θέματα διαχείρισης των βοσκότοπων και ιδιαίτερα την περίοδο της ανθοφορίας, όπως επίσης και στην αλόγιστη συλλογή αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, «χωρίς όμως να τηρούνται οι κανόνες της αειφόρου ανάπτυξης».