Οι βροχές επηρέασαν ποσότητες και ποιότητες στη ρίγανη

Μια κακή χρονιά για τη ρίγανη διαγράφεται η φετινή, αφού τα καιρικά φαινόμενα επηρέασαν τόσο τις ποσότητες, όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φυτού. Στην Τοπική Κοινότητα της Μαυρούδας του Δήμου Βόλβης, εκεί όπου γίνεται η μεγαλύτερη καλλιέργεια ρίγανης σε πανελλαδικό επίπεδο και όπου το σύνολο των κατοίκων έχει αφιερωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην καλλιέργεια του συγκεκριμένου αρωματικού και φαρμακευτικού φυτού, τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα.

Ασθένειες

Σύμφωνα με τον παραγωγό Ευστάθιο Καρατζά, η χρονιά είναι πολύ κακή. Οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις επηρέασαν αρνητικά τις φυτείες ρίγανης και είχαν ως συνέπεια την επαναλαμβανόμενη εμφάνιση ζιζανίων ή την ανάπτυξη ασθενειών που ανέβασαν το κόστος παραγωγής. «Η μεγάλη συχνότητα των βροχών δεν ευνόησε τη ρίγανη και τα φυτά προσβλήθηκαν από ασθένειες. Είναι μια άσχημη χρονιά πανελλαδικά. Εκτιμώ ότι η μείωση της δικής μου παραγωγής θα φτάσει περίπου στο 30%-40%», επισημαίνει ο κ. Καρατζάς.

Ο θερισμός και η συγκομιδή της ρίγανης ξεκινά στις αρχές Ιουλίου, εάν το επιτρέψουν, βέβαια, οι καιρικές συνθήκες. Όπως λέει ο κ. Καρατζάς, αν και κανονικά θα έπρεπε να μπουν αυτή την περίοδο, ωστόσο υπάρχουν υγρασίες και δροσιές που θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή της.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αναφέρει ότι αυτές παραμένουν χαμηλές. «Εμπορικό ενδιαφέρον και ζήτηση υπάρχουν, αλλά η τιμή είναι χαμηλή, αφού πωλείται όπως συγκομίζεται και αλωνίζεται από το χωράφι, γύρω στα 1,60-1,70 ευρώ/κιλό στην καλύτερη περίπτωση», καταλήγει ο κ. Καρατζάς.