Στις Βρυξέλλες το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ

Υποβλήθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «ΥΧ» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, «το Ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο αναρτήθηκε στη σχετική πλατφόρμα μεταξύ των πρώτων που υποβλήθηκαν από τα Κράτη – Μέλη της ΕΕ, σε συνέχεια της δημοσίευσης στα τέλη Δεκεμβρίου των Εφαρμοστικών Κανονισμών της νέας ΚΑΠ που έδωσαν και τυπικά το πράσινο φως για την κατάθεσή τους».

Το Σχέδιο υποβλήθηκε μέσω της ειδικής πλατφόρμας (SFC) που έχει αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχετική δήλωση κάνει ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός σημειώνοντας: «H υποβολή του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς και εντατικής περιόδου δημόσιας διαβούλευσης και προετοιμασίας του, με το σύνολο των θεσμικών και παραγωγικών φορέων του αγροδιατροφικού μας συστήματος. Σε αυτή τη δημοκρατική και πολυσυμμετοχική διαδικασία αναδείχθηκαν οι νέες προκλήσεις, οι προβληματισμοί, οι δυνατότητες και οι προοπτικές της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, καθορίζοντας εν πολλοίς τις στρατηγικές μας επιλογές, τις πολιτικές μας αποφάσεις και κατ΄ επέκταση το περιεχόμενο της στρατηγικής που σχεδιάσαμε και αποτυπώσαμε στην εθνική μας πρόταση. Μιας πρότασης ισορροπημένης και συνεκτικής με αναπτυξιακό προσανατολισμό, κοινωνική ευαισθησία και αυξημένη μέριμνα για το περιβάλλον και το κλίμα.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στη διαβούλευση του Στρατηγικού μας Σχεδίου και να συγχαρώ ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, τη Δ/νση Αγροτικής Πολιτικής, τις Διαχειριστικές Αρχές και τους Συμβούλους του ΥΠΑΑΤ για την εντατική, συστηματική και επίπονη προσπάθεια που κατέβαλαν για την κατάρτιση και υποβολή του. Συνεχίζουμε με τους ίδιους ρυθμούς και στη νέα χρονιά, οπότε και θα υπάρξει διεξοδική επεξεργασία και διαβούλευσή του με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. στη βάση των μεταρρυθμιστικών στόχων που θέτει η νέα ΚΑΠ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκρισή του και να ξεκινήσουμε την υλοποίησή του από το έτος 2023».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «ΥΧ»:

Στον τελικό του προορισμό φτάνει το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027, καθώς το ΥΠΑΑΤ θα το υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τηρώντας το ευρωπαϊκό χρονοδιάγραμμα, όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ανώτατη πολιτική πηγή του ΥΠΑΑΤ.

Ειδικότερα, το ελληνικό Σχέδιο πρόκειται να κατατεθεί σήμερα, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου. Επιπλέον, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας στις Βρυξέλλες, μέχρι χθες, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, είχαν υποβάλει στην Κομισιόν τα Στρατηγικά τους Σχέδια έξι κράτη-μέλη: Γαλλία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Σλοβενία και Εσθονία.

Σχετικά με τα κράτη-μέλη, τα οποία τους τελευταίους μήνες σημείωσαν εξαιρετικά μικρή πρόοδο στην κατάρτιση του Σχεδίου τους, και την έκδηλη ανησυχία ότι κάποια Στρατηγικά Σχέδια θα υποβληθούν τον Ιανουάριο, η Κομισιόν επέλεξε να εφαρμόσει μία συμβιβαστική λύση, ώστε με τη νέα χρονιά να έχει στα χέρια της μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα των Στρατηγικών Σχεδίων όλων των κρατών-μελών.

Σύμφωνα με πηγή από τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν έχει ενημερώσει όλες τις εθνικές αντιπροσωπείες να υποβάλουν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021 (προθεσμία που έχει τεθεί από το καλοκαίρι) ό,τι έχουν ετοιμάσει.

Δίνεται, δηλαδή, η δυνατότητα σε όσες χώρες δεν έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία του Σχεδίου τους να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως την προκαθορισμένη ημερομηνία ένα μέρος του Σχεδίου και να επανέλθουν σε λίγες εβδομάδες συμπληρωματικά. Πάντως, να σημειωθεί ότι το ερχόμενο σαββατοκύριακο (δηλαδή 1 και 2 Ιανουαρίου 2022) χαρακτηρίζεται υπηρεσιακά «νεκρό», αφού από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022 οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση ουσιαστικά σε όσα Στρατηγικά Σχέδια θα έχουν υποβληθεί από τα κράτη-μέλη μέχρι τότε στο σύστημα.

Όπως, πάντως, έχουν διαμηνύσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έγκαιρη υποβολή των Σχεδίων θα σημάνει και την έγκαιρη έναρξη του διαλόγου μετά και τις πρώτες παρατηρήσεις που θα σταλούν εγγράφως στις εθνικές αντιπροσωπείες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης.

Ο δρόμος προς την τελική έγκριση των Στρατηγικών Σχεδίων δεν θα είναι καθόλου εύκολος, γιατί αφενός η Κομισιόν θέλει να διαφυλάξει το υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικών φιλοδοξιών της ΚΑΠ, αφετέρου οι ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει να έχουν ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Παγκόσμια Τράπεζα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ έχει μικρές παρεμβάσεις σε σχέση με την παρουσίαση που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Επιπλέον, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», μέσα στον Ιανουάριο πρόκειται να κατατεθεί στην Κομισιόν από το ΥΠΑΑΤ η μελέτη στρατηγικών επιπτώσεων και η ex-ante που έχει αναλάβει η Παγκόσμια Τράπεζα. Με βάση καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (Παγκόσμια Τράπεζα) αιτήθηκε και το Στρατηγικό Σχέδιο –έτσι όπως κατατίθεται στην Κομισιόν–, ώστε να ολοκληρώσει την επεξεργασία των δεικτών για τις ελληνικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021