ΒUSINESS STORY: Από τα εργαλεία χειρός στη γεωργία των Rekor

Η διαδρομή της εταιρείας αγροτικών μηχανημάτων και παρελκομένων της οικογένειας Δεβετζόγλου

rekor-deventzoglou-agrotika2

Οι προπαππούδες, τέσσερις γενιές πίσω, έφτασαν στην Ελλάδα πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Από την Κρήτη, πέρασαν στην Πελοπόννησο και από εκεί βορειότερα, ψάχνοντας να βρουν περιοχές με καπνά για να στήσουν το μαγαζί και το μηχανουργείο τους, μεταφέροντας την τέχνη που ασκούσαν στην πατρίδα τους, τη Σμύρνη, ώστε να βγάζουν τα προς το ζην: Την τέχνη να φτιάχνουν αγροτικά εργαλεία χειρός.

Την ιστορία των παππούδων από το 1945 ο 30χρονος Μάνος Δεβετζόγλου, που σήμερα είναι υπεύθυνος πωλήσεων της Rekor, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας γεωργικών παρελκόμενων στην Ελλάδα, τη γνωρίζει μόνο από διηγήσεις. Πριν συνεχίσει τη δική του, κάνει μια μικρή παρένθεση για να διευκρινήσει ότι ο ίδιος ασχολείται ήδη μια δεκαετία με την εταιρεία, όμως ξεκίνησε από το εργοστάσιο παραγωγής γιατί, όπως λέει στην «Ύπαιθρο Χώρα», «δεν μπορείς να πουλήσεις κάτι, αν δεν το γνωρίζεις καλά».

Πίσω στο παρελθόν, εκείνο το πρώτο μαγαζί «ήταν μέσα στο χωριό Βαθύλακος Θεσσαλονίκης και τα εργαλεία για την κατασκευή των εργαλείων ήταν το αμόνι, το σφυρί και η φωτιά», αφηγείται ο νεαρότερος Δεβετζόγλου, εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς της επιχειρηματικής οικογένειας. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει 70 χρόνια και, βέβαια, πολλά άλλαξαν στην επιχείρηση, η οποία από τα εργαλεία χειρός έχει περάσει πλέον στα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, που χρησιμοποιούνται για τη γεωργία ακριβείας.

Ένα, όμως, στοιχείο μένει σταθερό και αυτό αποτελεί, σύμφωνα με τον Μάνο Δεβετζόγλου, το μυστικό της μακροβιότητας και της επιτυχίας της εταιρείας: η νοοτροπία, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα η οικογένεια. «Θεωρούμε ότι μόνο με τις συνεργασίες μπορείς να προχωρήσεις. Τόσα χρόνια δεν έχουμε αφήσει κανέναν πελάτη εκτεθειμένο, όσον αφορά το service και την υποστήριξη».

Η ικανοποίηση των πελατών ακόμα και μετά την αγορά του μηχανήματος ή ίσως ακριβώς τότε και η σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με τους αγρότες είναι ο θεμέλιος λίθος της Rekor.

Η πρώτη σπαρτική

Το 1960, ο Εμμανουήλ Δεβετζόγλου και ο γιος του κατασκεύσαν την πρώτη σπαρτική μηχανή μεγάλης δυναμικότητας 11-13 δίσκων και σύντομα πούλησαν σε παραγωγούς εκατοντάδες τέτοια μηχανήματα. Η συγκεκριμένη σπαρτική μηχανή υπήρξε για χρόνια ο «πολιορκητικός κριός» της εταιρείας, ενώ το 1982 βελτιώθηκε κατασκευαστικά και ξεκίνησε να διατίθεται σε 15/18/21 δίσκους. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η Rekor διεύρυνε πολύ την γκάμα των μηχανημάτων και υπηρεσιών που παρέχει προς τους αγρότες.

Σήμερα η εταιρεία εδρεύει λίγο έξω από το χωριό Βαθύλακος σε μια έκταση 8.000 τετραγωνικών μέτρων και, κατά μέσον όρο, κατασκευάζει κάθε χρόνο 150 σπαρτικές μηχανές, 80 δισκοβάρνες και 50 καλλιεργητές.

Εξαγωγές και νέες εμπορικές συνεργασίες

Από το 2000, η Rekor ξεκίνησε μια δυναμική εμπορική συνεργασία με την τουρκική εταιρεία UNLU για την εμπορία αρότρων. «Πριν από μια δεκαπενταετία, ξεκινήσαμε την εισαγωγή μηχανημάτων», αναφέρει ο κ. Δεβεντζόγλου, εξηγώντας ότι αυτό έγινε προκειμένου να καλυφθεί μια ανάγκη που είχε δημιουργηθεί στην αγορά και την οποία κάλυπταν κάποιοι μικροί έμποροι που έκαναν εισαγωγή μηχανημάτων σε καλές τιμές, τα οποία όμως δεν ήταν καθόλου αξιόπιστα. «Δεν μας συνέφερε να έχουμε τον όγκο κατασκευής που είχαμε πριν γιατί υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός με την Τουρκία που το κόστος παραγωγής ήταν πολύ χαμηλότερο. Έτσι, μεταφέραμε την κατασκευή κάποιων μηχανημάτων στην Τουρκία στον συνεργάτη μας, όπου όμως ακολουθούνται οι προδιαγραφές που εμείς έχουμε ορίσει», λέει ο κ. Δεβεντζόγλου.

Η διαδρομή της εταιρείας αγροτικών μηχανημάτων και παρελκομένων της οικογένειας Δεβεντζόγλου
Η διαδρομή της εταιρείας αγροτικών μηχανημάτων και παρελκομένων της οικογένειας Δεβετζόγλου

Παράλληλα, η Rekor ανοίγεται και στον τομέα των εισαγωγών μέσα από συνεργασίες με ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά έχει προσανατολιστεί και στην εξαγωγή των προϊόντων της σε χώρες όπως το Σουδάν, η Σενεγάλη, η Κύπρος, η Τουρκία, καθώς και στις βαλκανικές χώρες.

Σπορά με χειρουργική ακρίβεια μέσω του SEEDEC

Η σπαρτική μηχανή της εταιρείας και η δισκοσβάρνα κατασκευάζονται στην Ελλάδα και ταυτόχρονα εξελίσσονται. Το νέο μοντέλο σπαρτικής GAIA PRO φέρει το πρωτοποριακό σύστημα ελέγχου σποράς SEEDEC, με το οποίο ο γεωργός μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας σποράς σε πραγματικό χρόνο από την καμπίνα του τρακτέρ. Η νέα μηχανή, η οποία παρουσιάστηκε στην Agrotica και για την οποία ήδη έχουν γίνει παραγγελίες, «ρίχνει με ακρίβεια 100% στη σπορά με οποιονδήποτε σπόρο και στη λίπανση». Η Rekor, για τη δημιουργία των σχετικών συστημάτων, συνεργάστηκε με μια ομάδα νέων παιδιών από τον Βόλο, οι οποίοι έχουν στήσει μια start-up που ειδικεύεται στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών. «Βάλαμε κάτω τα δεδομένα για να βρούμε τι είναι χρήσιμο για τον αγρότη και όχι να τον φορτώσουμε με άχρηστη τεχνολογία», λέει ο κ. Δεβετζόγλου.

Για αγρότες – επιχειρηματίες

Πολύ εντυπωσιακά όλα αυτά, αλλά οι αγρότες έχουν σήμερα οικονομικά τη δυνατότητα να επενδύσουν σε νέα μηχανήματα και τεχνολογία; «Υπάρχουν αγρότες που αναζητούν να βελτιώσουν τον τρόπο παραγωγής και να μειώσουν το κόστος. Αυτοί οι αγρότες μπορούν να αγοράσουν μηχανήματα που τα έχουν ανάγκη, γιατί λειτουργούσαν και λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, υπάρχει τέτοιος κόσμος στην Ελλάδα», καταλήγει ο επιχειρηματίας.