Caius: Ελληνικό το πρώτο προϊόν τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο για τη χαρτογράφηση δασικών περιοχών
Η Ήπειρος και τα μονοπάτια της μετατράπηκαν σε πηγή έμπνευσης για μία «ανήσυχη» ομάδα νέων ανθρώπων, η οποία δημιούργησε τη νεοφυή επιχείρηση «Caius», μέσω της οποίας σε διάστημα δύο χρόνων κατάφερε να δημιουργήσει το «caius paths», το πρώτο παγκοσμίως προϊόν τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που χαρτογραφεί αυτόματα, μέσω δορυφορικών δεδομένων, το πεζοπορικό και οδικό δίκτυο δασικών περιοχών. Πιο αναλυτικά, η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια από μια παρέα φίλων που, ως ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης, εμπνευσμένοι από τις πεζοπορίες τους στην Ήπειρο, δημιούργησαν το συγκεκριμένο προϊόν.
Εξοικονομώντας χρόνο και πόρους, βοηθούν την ελληνική περιφέρεια να οργανώσει τον πεζοπορικό τουρισμό απομονωμένων περιοχών, να αναβιώσει παραδοσιακές πρακτικές, όπως η νομαδική κτηνοτροφία, αλλά και να διατηρεί σε ετοιμότητα τις οδούς διαφυγής και επέμβασης για την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.
Σήμερα, με έδρα το Μέτσοβο, η εταιρεία έχει χαρτογραφήσει με τεχνητή νοημοσύνη πάνω από 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία, Σερβία και Κύπρο, με όραμα, μέσα από τις τεχνολογικές καινοτομίες της, να συμβάλει στην αναβίωση των μη αστικών περιοχών, αναδεικνύοντας την παράδοσή τους, εξελίσσοντας το βιοτικό επίπεδο και τον οικοτουρισμό και προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.
Ψηφιοποίηση γεωγραφικών περιοχών
Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Μενδρινός, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Caius, «περισσότερο από το 30% της ελληνικής επικράτειας είναι δασικές περιοχές, όμως μόνο το 8% των μονοπατιών και των δασικών δρόμων σε αυτές είναι ελεγμένο ως προς την προσβασιμότητά του.
Το γεγονός αυτό οδηγεί σε μια σειρά προβλημάτων, όπως: Δυσκολία στην καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών, αναξιοποίητες ευκαιρίες για τουρισμό και φαινόμενα παραβατικότητας εντός των δασών. Σκοπός του “caius paths”, ως καινοτόμου λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, είναι να χαρτογραφεί δασικούς δρόμους και μονοπάτια, παρέχοντας συνεχείς ενημερώσεις για την προσβασιμότητά τους και τους παράγοντες που την επηρεάζουν». Πιο συγκεκριμένα, όπως λέει ο κ. Μενδρινός, το προϊόν απευθύνεται σε τοπογράφους, δασολόγους, περιβαλλοντικές και οικοτουριστικές εταιρείες, δήμους, περιφέρειες, τοπικούς συλλόγους και υπευθύνους διαχείρισης μονοπατιών, δηλαδή πρόκειται για μία B2B/B2G online πλατφόρμα.
«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες μας για τη βελτίωση της χαρτογράφησης και της διαχείρισης των δασικών και των φυσικών πόρων», αναφέρει ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Caius, Γιώργος Μενδρινός
«Ο αρμόδιος φορέας – πελάτης εισέρχεται με τους κωδικούς του και έπειτα διαλέγει οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή επιθυμεί για ψηφιοποίηση. Στη συνέχεια, μέσω ΑΙ, πραγματοποιείται η αυτόματη χαρτογράφηση του οδικού και πεζοπορικού δικτύου που επέλεξε, καθώς και η εκτιμώμενη κατάσταση του δικτύου αυτού (αδιέξοδα, καταστροφές, σημεία διακοπής της διέλευσης κ.ά.)».
Η χαρτογράφηση της Περιφέρειας Ηπείρου
Το καινοτόμο σύστημα έχει βρει εφαρμογή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο ίδιος εξηγεί ότι «έχοντας ήδη ολοκληρώσει την πρώτη εκτενή μελέτη μας για την Περιφέρεια Ηπείρου, χαρτογραφώντας όλα τα μονοπάτια της αρχαίας Δωδώνης, προχωράμε σε νέες συμφωνίες τόσο σε ελληνικό επίπεδο όσο και στο εξωτερικό».
Ο κ. Μενδρινός συνεχίζει, λέγοντας ότι «στην Ελλάδα, αναλαμβάνουμε τη δημιουργία νέων αντιπυρηνικών ζωνών, καθώς και την ψηφιακή αποτύπωσή τους προς διάνοιξη πεζοπορικού δικτύου σε οικοτουριστικούς προορισμούς. Σε διεθνές επίπεδο, η συνεργασία μας με το World Trails Network μάς επιτρέπει να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας, προωθώντας τις καινοτόμες λύσεις μας για τη χαρτογράφηση και τη διαχείριση δασικών περιοχών σε παγκόσμια κλίμακα».
Και συμπληρώνει: «Αυτήν τη στιγμή, συνεχίζουμε τη διεξαγωγή εκτεταμένων case studies σε Αλβανία, Σερβία και Ιταλία, επιδιώκοντας να εδραιώσουμε την παρουσία μας, καθώς παρατηρείται αυξανόμενη ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες μας για τη βελτίωση της χαρτογράφησης και διαχείρισης των δασικών και φυσικών πόρων στις περιοχές αυτές, συνεισφέροντας στην ενίσχυση του οικοτουρισμού και στη βιώσιμη ανάπτυξή τους».
Εκσυγχρονισμός της κτηνοτροφίας
Η δράση της Caius δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω, καθώς η ομάδα εμβαθύνει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη λύσεων για τον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα για την κτηνοτροφία, όπου και έχει βραβευθεί πανευρωπαϊκά για το καινοτόμο project της, «caius paskou». Όπως εξηγεί ο κ. Μενδρινός, «το “caius paskou” αποτελεί μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει την ακριβή εκτίμηση της καταλληλότητας βλάστησης για βόσκηση. Απεικονίζει, επίσης, προστατευόμενες και ιδιωτικές περιοχές για αποφυγή υπερβόσκησης και παράνομης εισόδου κοπαδιών».
Επιπλέον, ο ίδιος προσθέτει ότι «ένα προηγμένο νευρωνικό δίκτυο χαρτογραφεί βέλτιστες διαδρομές για την ασφαλή και αποδοτική μετακίνηση κοπαδιών, με στάσεις σε σημεία συλλογής και σφαγεία, χωρίς χρήση μηχανικών μέσων μεταφοράς. Η εφαρμογή προάγει τη βιωσιμότητα και την ποιότητα προϊόντων, βοηθώντας στον επιπλέον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας».
Η ομάδα πίσω από την εταιρεία
Η ομάδα της Caius αποτελείται κυρίως από επιστήμονες στους τομείς της φυσικής, της πληροφορικής, της μηχανικής, της γεωπονίας και της αυτοματοποίησης, οι οποίοι έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να μετατρέψουν την καινοτόμο έρευνά τους σε εύχρηστα προϊόντα. Ο Γιώργος Μενδρινός (διευθύνων σύμβουλος) ασχολείται με τη στρατηγική ανάπτυξη της Caius, ενώ οι Γιώργος Μίχας (CTO) και Μάριος Γλυτσός (CIO) συντονίζουν την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη. Ο Ευστάθιος Ευσταθόπουλος (CRO) παρέχει καθοδήγηση σε ερευνητικά θέματα, ενώ ο Νίκος Πυρένης (Communication Manager) συντονίζει τις διεθνείς συνεργασίες της εταιρείας και τα μοντέλα αυτοματισμού.