CEJA: Aπαιτούνται άμεσες ενέργειες για διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης

Καθώς εκτυλίσσεται μια σύγκρουση μεγάλης έκτασης στην Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών (CEJA) με ανακοίνωσή του εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και αλληλεγγύη με όλους τους ανθρώπους που επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα.

Σύμφωνα με την CEJA, σε μια περίοδο που η ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής ηπείρου διακυβεύονται και τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των γειτονικών χωρών της Ουκρανίας υπονομεύονται, απειλείται και η επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι νέοι αγρότες της Ευρώπης καλούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα συστήματα τροφίμων θα παραμείνουν ανεπηρέαστα.

Η CEJA ιδρύθηκε μια δεκαετία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την ιδέα ότι η ειρήνη και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών πρέπει να παραμείνουν βασικές αξίες της ευρωπαϊκής ηπείρου ώστε να διασφαλιστεί ένα ευημερούν μέλλον για όλους. Ως εκ τούτου, η οργάνωση παρακολουθεί με βαθιά λύπη την εξέλιξη των γεγονότων των τελευταίων ημερών. Καθώς διακυβεύεται η σωματική και πνευματική ακεραιότητα των γειτονικών κοινοτήτων και οι αγορές δείχνουν αυξανόμενα σημάδια αναταραχής, οι νέοι αγρότες της Ευρώπης θέλουν να επιστήσουν την προσοχή στο τίμημα που μπορεί να έχει η σύγκρουση, στην επισιτιστική ασφάλεια στις πληγείσες κοινότητες, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Ως νέοι αγρότες και νέοι πολίτες της ΕΕ, οι καρδιές μας ραγίζουν από τη σύγκρουση που επηρεάζει τώρα την Ουκρανία και τον λαό της», δήλωσε η πρόεδρος της CEJA Νταϊάνα Λέντσι. «Δεδομένων των συνεπειών της σύγκρουσης που επηρεάζουν ήδη την επισιτιστική ασφάλεια και ενδέχεται να επιδεινωθούν τις επόμενες ημέρες, καλούμε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των απειλών που επηρεάζουν τα επισιτιστικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης των τιμών που παρατηρείτε τις τελευταίες ώρες και να διασφαλίσουν την παροχή τροφίμων σε όσους έχουν ανάγκη».

Για να γίνει αυτό, η CEJA προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί στενά τις τιμές στον πρωτογενή τομέα και την ενέργεια και να επιταχύνει τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Κρίσης Επισιτιστικής Ασφάλειας (EFSCM), έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των εκπροσώπων του κλάδου. Πρέπει επίσης να εξεταστεί το συντομότερο δυνατό η εισαγωγή μέτρων αντιμετώπισης κρίσεων για την ανακούφιση των αγορών, τη δημιουργία αποθεμάτων για ανθρωπιστική βοήθεια και την εξασφάλιση της πρόσβασης των καταναλωτών στα τρόφιμα.