CEMA: «Ευκαιρία για την ευφυή γεωργία τα eco-schemes της ΚΑΠ»

Με πρόσφατη δημοσίευσή του ο Eυρωπαϊκός Σύνδεσμος Γεωργικών Μηχανημάτων (CEMA) αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις της ΚΑΠ και στα επερχόμενα οικολογικά σχήματα (eco-schemes). Όπως σημειώνει, η νέα αυτή κατεύθυνση στην αρχιτεκτονική των γεωργικών ενισχύσεων προσφέρει το κατάλληλο έδαφος, ώστε να διαδοθούν και να αξιοποιηθούν από τους παραγωγούς τα μηχανήματα νέας τεχνολογίας και οι λύσεις ευφυούς γεωργίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «τα νέα eco-schemes της ΕΕ, που απορρέουν από τη στρατηγική ‘‘Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο’’ και από τη ‘‘Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα’’, καθιστούν αναγκαίο ένα υψηλό επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού και τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας. Επομένως, τα προηγμένα μηχανήματα και οι λύσεις ευφυούς γεωργίας θα πρέπει να γίνουν δομικό μέρος του ευρωπαϊκού πρωτογενούς τομέα. Το πλαίσιο χρηματοδότησης της ΕΕ μετά το 2020 θα πρέπει, εντός της ΚΑΠ, αλλά και πέρα από αυτή, να συμβάλει στην αύξηση της διάδοσης των τεχνολογιών αυτών, φέρνοντας γρήγορα δίκτυα ίντερνετ 5G σε όλη την ύπαιθρο».

Στη συνέχεια, αναφέρεται στην ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης σε καινοτομία και έρευνα, καθώς και περισσότερων ευκαιριών για αξιοποίηση των γεωργικών συμβουλών από τους παραγωγούς. Για τον Σύνδεσμο είναι, επίσης, σημαντικό να ληφθούν πρωτοβουλίες από την ΕΕ και από τα κράτη-μέλη, ώστε και οι παραγωγοί μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων να επωφεληθούν από τις νέες τεχνολογίες: «Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι κρίσιμο να μειωθεί το ‘‘κατώφλι’’ μεγέθους της εκμετάλλευσης που θα υιοθετήσει τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας. Δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις λύσεις μας και να τις καταστήσουμε αξιοποιήσιμες από τις εκμεταλλεύσεις όλων των μεγεθών και όλων των τύπων καλλιεργειών και εκτροφών.

Γι’ αυτό καλούμε τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν μηχανισμούς στήριξης των τεχνολογιών στα Στρατηγικά τους Σχέδια. Επιπλέον, στοχευμένες επενδύσεις μέσω του Πυλώνα Β’ μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό καταλύτη για τη διάδοση των τεχνολογιών». Στη δημοσίευσή του o CEMA προωθεί συγκεκριμένη πρόταση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Γεωργικών Eργολάβων (CEETAR), για ενίσχυση των παραγωγών με τη μορφή ενός «voucher ευφυούς γεωργίας», ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στις τεχνολογίες και οι μικροκαλλιεργητές.