Chickpeasy: Καινοτόμο ελληνικό προϊόν πίτσας με κύριο συστατικό τα ρεβίθια

Τα ελληνικά πανεπιστήμια αποδεικνύουν για άλλη μία φορά ότι ο τομέας των τροφίμων αποτελεί ένα πρόσφορο έδαφος για έρευνα, αναζήτηση και καινοτομία. Καινοτομία που οδηγεί στη δημιουργία νέων προϊόντων διατροφής, τα οποία διακρίνονται για τις ιδιότητές τους και θέτουν στο επίκεντρο κατηγορίες τροφίμων λιγότερο «προβεβλημένες», όπως τα όσπρια και τα χόρτα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αξιοποιούν παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων. Τέτοιου είδους προϊόντα δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του εθνικού διαγωνισμού Ecotrophelia, που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).
LegumiNutty: Καινοτόμο προϊόν ρεβιθιού με ορό γάλακτος θα «ταξιδέψει» στο Παρίσι
13/07/2024 6' διάβασμα
Η «ΥΧ», συνεχίζει, παρακάτω, την παρουσίαση των βραβείων που απονεμήθηκαν στις ομάδες φοιτητών των ελληνικών πανεπιστημίων (σ.σ. στο φύλλο 454 παρουσιάστηκε η ομάδα LegumiNutty, που κατέκτησε το πρώτο βραβείο).
Μία βάση πίτσας φτιαγμένη κυρίως από ρεβίθια, με πλούσιες διατροφικές ιδιότητες, είναι το προϊόν που δημιουργήθηκε από κοινού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος Γεωτεχνικών Επιστημών, κερδίζοντας το 2ο βραβείο στον διαγωνισμό.
«Το Chickpeasy διακρίνεται σε πολλά επίπεδα», αναφέρουν στην «ΥΧ» οι Δρ. Μαρία Παπαγεωργίου, καθηγήτρια ΔΙΠΑΕ, και Αθηνά Λαζαρίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ, και επιβλέπουσες της ομάδας. «Αυτήν τη στιγμή, στην ελληνική αγορά δεν υπάρχει αντίστοιχο προϊόν με ρεβίθια. Αρχικά, είναι ένα προϊόν πλούσιο σε φυτικές ίνες, ενώ αποτελεί πηγή πρωτεΐνης. Επιπλέον, σημαντικό χαρακτηριστικό είναι πως δεν περιέχει γλουτένη, επομένως δίνει την ευκαιρία σε άτομα με κοιλιοκάκη ή άτομα που απέχουν από τη γλουτένη, να καταναλώσουν ένα ευρέως διαδεδομένο προϊόν, όπως η πίτσα που κανονικά περιέχει αλεύρι σίτου».
Και προσθέτουν: «Είναι, επίσης, κατάλληλο για άτομα που ακολουθούν vegan/vegetarian διατροφή, αλλά και μία ιδανική επιλογή για άτομα που επιθυμούν να εμπλουτίσουν με περισσότερη πρωτεΐνη τη διατροφή τους, όπως οι αθλητές και οι ηλικιωμένοι».
Οι επιβλέπουσες της ομάδας συμπληρώνουν ότι «εκτός των άλλων, το Chickpeasy αποτελεί έναν ευχάριστο και εναλλακτικό τρόπο, ώστε τα παιδιά να εντάξουν στη διατροφή τους όσπρια, όπως τα ρεβίθια. Επιπλέον, είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς στα συστατικά του αξιοποιούνται παραπροϊόντα από τη βιομηχανία χυμοποίησης μήλου. Τέλος, ξεχωρίζει για τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, καθώς έχει ευχάριστη οσμή και γεύση, είναι τραγανό εξωτερικά και μαλακό εσωτερικά».
Αυτήν τη στιγμή, το προϊόν βρίσκεται σε τελικό στάδιο και με τις κατάλληλες προσαρμογές θα μπορούσε να παραχθεί σε βιομηχανική κλίμακα και να κυκλοφορήσει στο εμπόριο, σε περίπτωση εκδήλωσης αντίστοιχου ενδιαφέροντος από κάποια εταιρεία του κλάδου των τροφίμων, σύμφωνα με τις επιβλέπουσες.
Οι ίδιες χαρακτηρίζουν ως «μεγάλη τιμή το 2ο βραβείο στον Εθνικό διαγωνισμό Ecotrophelia, που επιβραβεύει πρωτίστως τους διαγωνιζόμενους φοιτητές, δίνοντάς τους ώθηση να κυνηγούν τα όνειρά τους και να μάχονται για υψηλούς στόχους με επιμονή και υπομονή. Ευχόμαστε η διάκριση να είναι ένα από τα εφόδια που θα τους φανούν χρήσιμα στον επαγγελματικό τους βίο, ώστε να στελεχώσουν τον τομέα της Έρευνας και της Ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων. Μακάρι αυτή η διάκριση να αποτελέσει έναυσμα για πιθανή συνεργασία με μία βιομηχανία τροφίμων, ώστε να δούμε το Chickpeasy σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια».
«Το Chickpeasy αποτελεί έναν ευχάριστο και εναλλακτικό τρόπο ώστε τα παιδιά να εντάξουν στη διατροφή τους όσπρια, όπως τα ρεβίθια», τονίζουν οι επιβλέπουσες της ομάδας, Μαρία Παπαγεωργίου και Αθηνά Λαζαρίδου
Η ομάδα πίσω από το προϊόν
Η ομάδα του προϊόντος Chickpeasy αποτελείται από τριμελή ομάδα φοιτητών: Τον Κωνσταντίνο Σχοινά και τον Παναγιώτη Γουγούλα, τελειόφοιτους φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΔΙΠΑΕ, και την Τριανταφυλλιά Μπίζα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Γεωπονίας-Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ, υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη των Μαρίας Παπαγεωργίου (καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΔΙΠΑΕ) και Αθηνάς Λαζαρίδου (αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ). Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στην υποστήριξη από τις εταιρείες Unismack SA και Plastimak SA για την παροχή πρώτων υλών και στοιχείων.