Νέα Γεωργία Νέα Γενιά: Δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης για τη βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα

16/12/2024
3' διάβασμα
nea-georgia-nea-genia-dorean-programma-katartisis-gia-ti-vasilotrofia-sti-sterea-ellada-341751

Την έναρξη του προγράμματος κατάρτισης και συμβουλευτικής «Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα – Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών, Α’ Φάση: Εκπαίδευση βασιλοτρόφων», το οποίο θα υλοποιηθεί στις περιφερειακές ενότητες της Βοιωτίας, της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας και της Φωκίδας, ανακοίνωσε ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά».

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο ανέλαβε τον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού σκέλους του, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γεώργιο Γκόρα.

Απευθύνεται σε νέους και νέες με γνώσεις και εμπειρία μελισσοκομικής πρακτικής που επιθυμούν να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητές τους στη βασιλοτροφία και να μεταφέρουν αυτές τις γνώσεις σε άλλους μελισσοκόμους. Η εκπαίδευση θα καλύψει μια σειρά από θέματα, όπως η κλασική και σύγχρονη μέθοδος βασιλοτροφίας, η παραγωγή βασιλικού πολτού, η επιλογή και βελτίωση γενετικού υλικού, οι ασθένειες και οι εχθροί μελισσών, καθώς και η ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Σκοπός του προγράμματος «Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα – Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών, Α’ Φάση: Εκπαίδευση βασιλοτρόφων» είναι η εκπαίδευση νέων μελισσοκόμων, ώστε να αποκτήσουν εξειδίκευση στη βασιλοτροφία και να μπορέσουν να υλοποιήσουν εμβολιασμούς βασιλικών κελιών σε άλλους μελισσοκόμους της περιοχής τους.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν η επίδειξη και η υλοποίηση σημαντικού αριθμού εμβολιασμών βασιλικών κελιών από την ομάδα των εξειδικευμένων εμβολιαστών, για την παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών, επιλεγμένου γενετικού υλικού.

Αναζήτηση 20 μελισσοκόμων

Το πρόγραμμα στη Στερεά Ελλάδα έχει δύο κύρια σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά την εύρεση, αλλά και την εκπαίδευση έως και 20 νέων μελισσοκόμων με εμπειρία στη μελισσοκομική πρακτική, οι οποίοι θα καταρτιστούν στη βασιλοτροφία και θα λάβουν εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα ορθής μελισσοκομικής πρακτικής. Μετά την εκπαίδευση, οι οκτώ ικανότεροι από αυτούς θα επιλεγούν για τη δεύτερη φάση του προγράμματος.

Στο δεύτερο σκέλος, οι οκτώ επιλεγμένοι μελισσοκόμοι θα αναλάβουν να καθοδηγήσουν και να υποστηρίξουν άλλους μελισσοκόμους στην περιοχή τους, στην εφαρμογή της διαδικασίας εμβολιασμού βασιλικών κελιών για την παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών και τη βελτίωση του γενετικού υλικού των μελισσιών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 75 ώρες θεωρητικής και 25 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης, συνολικά 100 ώρες. Οι εκπαιδεύσεις θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Λαμίας, από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο του 2025. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.