CoBank: Η μετατόπιση της καταναλωτικής ζήτησης στα γαλακτοκομικά τροφοδοτεί εκτόξευση των λιπαρών ουσιών

Οι μακροπρόθεσμες τάσεις της ζήτησης για τα γαλακτοκομικά προϊόντα δείχνουν ότι το βούτυρο, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά θα συνεχίσουν να αυξάνουν τους όγκους και τις πωλήσεις τους στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση
της αγροτικής τράπεζας CoBank.

Την τελευταία δεκαετία, οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν απομακρυνθεί από τη μαργαρίνη και τα γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά, καθώς τα συμπεράσματα της επιστήμης της διατροφής γύρω από τα κορεσμένα λιπαρά έχουν εξελιχθεί. Συνεπώς, τα επίπεδα των λιπαρών ουσιών στην εθνική προσφορά γάλακτος έχουν αυξηθεί απότομα, ως απάντηση στα μεταβαλλόμενα πρότυπα ζήτησης και τις δυναμικές της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων.

Όπως αναφέρει η μελέτη της CoBank, η εκτόξευση των λιπαρών ουσιών του γάλακτος θα συνεχιστεί, καθώς ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού γαλακτοκομικών προϊόντων αποσπά πρόσθετη αξία από το γάλα με υψηλότερα επίπεδα λιπαρών και πρωτεϊνών. Επίσης, υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για τη συντριπτική πλειονότητα των γαλακτοπαραγωγών της χώρας να παράγουν γάλα με περισσότερα λιπαρά. «Παρά τη σημαντική αύξηση της εγχώριας παραγωγής την τελευταία δεκαετία, οι προοπτικές ανόδου των λιπαρών ζωικής προέλευσης εξακολουθούν να είναι τεράστιες, κυρίως επειδή οι ΗΠΑ παραμένουν μια χώρα που αντιμετωπίζει έλλειμμα λιπαρών ουσιών στο γάλα», δήλωσε ο Corey Geiger, επικεφαλής οικονομολόγος γαλακτοκομικών στην CoBank.