Ο Φιντέλ δεν ζει πια εδώ: H Κούβα θέλει εμπορικές σχέσεις με Ευρώπη

Καπέλο: Κούβα : Ο Φιντέλ δεν ζει πια εδώ
Η νησιωτική χώρα της Λατινικής Αμερικής θέλει εμπορικές σχέσεις με Ευρώπη

Η εικόνα της Κούβας του Φιντέλ Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα μάλλον τείνει να κλείσει τον ιστορικό κύκλο της. Η χώρα των πούρων προσβλέπει στην ΕΕ, βαδίζοντας σταθερά σε δρόμο καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων. Ήδη στο ελληνικό κοινοβούλιο έχει κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο, που εντείνει την εμπορική συνεργασία κρατών-μελών της ΕΕ με την Κούβα.

Η χώρα της Καραϊβικής είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα που, λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ από τα τέλη της δεκαετίας του ‘50, έμεινε εκτός των κυρίαρχων αγορών. Εξάγει κυρίως ζάχαρη, καφέ, εσπεριδοειδή, οστρακοειδή, με κορυφαίους εταίρους τη Βενεζουέλα, τον Καναδά, την Κίνα και τις Κάτω Χώρες.

Οι Κουβανοί για το φαγητό τους χρησιμοποιούν μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε και εμείς στη χώρα μας, όπως ρίγανη, δάφνη κ.ά., καταναλώνουν χοιρινό, μαύρα φασόλια, που συνήθως τα ανακατεύουν με ρύζι κ.ά.

Είναι από τους σημαντικούς παίκτες της αγοράς καπνού, που αναπτύσσεται κυρίως στη δυτική πλευρά του νησιού και η εξαγωγή πούρων εξακολουθεί να είναι κύρια πηγή συναλλάγματος. Η ελληνική αγορά καπνού δεν φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα, αφού πρόκειται για ποικιλίες που δεν καλλιεργούνται στη χώρα μας. Η συμφωνία προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν επιτροπές και υποεπιτροπές για τις εμπορικές συναλλαγές, τη γεωργία, την αλιεία, την κλιματική αλλαγή κ.ά.

Η συμφωνία αυτή, όμως, δείχνει και τη βούληση να προχωρήσουν περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Λατινικής Αμερικής, Καραϊβικής (CELAC) και Ευρώπης. Καθώς η Κούβα ήταν απομονωμένη επί δεκαετίες, αναμένεται να στηριχθεί και οικονομικά με περιφερειακά προγράμματα (άρθρο 18) ενώ με το άρθρο 41 δίνεται έμφαση στην προστασία των καταναλωτών. Μέσω εντεταλμένων της, η Κούβα αναλαμβάνει όλες τις εισαγωγικές διαδικασίες, χωρίς τελωνειακούς δασμούς και φόρους, για αγαθά και εισροές που σχετίζονται με δράσεις συνεργασίας. Διαχειρίζεται, δε, «από κοινού με τις υγειονομικές και γεωργικές αρχές τους υγειονομικούς κτηνιατρικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο».