Δ. Ρουσσέας: «Ο κλάδος των λιπασμάτων βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο προσαρμογής»
Οι γεωπολιτικές και κλιματολογικές αλλαγές διεθνώς και το «σοκ» στην ελληνική αγορά από την κατάρρευση της New Trade Fertilizers έχουν οδηγήσει τον εγχώριο κλάδο λιπασμάτων σε μία φάση έντονης αβεβαιότητας και προσαρμογής. Μέσα σε αυτήν τη συνθήκη, η νέα εταιρεία K&NE Brandt, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και «γονείς» δύο μεγάλους ομίλους με σαφές στίγμα στον χώρο των γεωργικών εφοδίων, Ευθυμιάδη και Brandt, έρχεται να δείξει ότι υπάρχει χώρος για καινούργια επιχειρηματικά βήματα, που θα δώσουν επιπλέον λύσεις στους παραγωγούς. Περισσότερα θα μας πει στην αποκλειστική του συνέντευξη ο γενικός διευθυντής της K&NE Brandt και πρόεδρος του ΣΠΕΛ, Δημήτρης Ρουσσέας.
Είστε στέλεχος στον κλάδο των λιπασμάτων εδώ και πολλά χρόνια. Πώς έγινε η προσέγγιση από την οικογένεια Ευθυμιάδη και προχωρήσατε στην ίδρυση της νέας εταιρείας K&NE Brandt;
Με την οικογένεια και τον Όμιλο Ευθυμιάδη με συνδέουν δεσμοί πολλών ετών. Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και φιλία, διότι ξεκίνησα την καριέρα μου πριν από 30 χρόνια σε μία θυγατρική τότε της εταιρείας Ευθυμιάδη στον τομέα της φυτοπροστασίας. Ήταν η πρώτη μου δουλειά και το μεγάλο «σχολείο».
Όσον αφορά το καινούργιο εγχείρημα, η εταιρεία, στην οποία ήμουν ανώτερο στέλεχος μέχρι πρότινος, αποφάσισε να αποεπενδύσει από τον κλάδο των λιπασμάτων και να επικεντρωθεί στη φυτοπροστασία, που είναι το core business της.
Ο Όμιλος Ευθυμιάδη, που είναι ο μεγαλύτερος αγροτεχνολογικός όμιλος στον τομέα της φυτοπροστασίας και του πολλαπλασιαστικού υλικού, είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην ίδρυση ενός joint venture με την αμερικανική εταιρεία προϊόντων ειδικής θρέψης Brandt. Βρέθηκα, λοιπόν, στο κατάλληλο timing, όπου συνέπεσαν αυτά τα δύο γεγονότα.
Ποια είναι η ιστορία της Brandt;
Η Brandt ιδρύθηκε πριν από 71 χρόνια στο Ιλινόις. Ξεκίνησε ως εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε αγρότες, που παράλληλα τους παρείχε και εφόδια. Εδώ και κάποιες δεκαετίες έχει αναπτύξει ειδικές τεχνολογίες θρέψης, δίνοντας πολύ μεγάλο βάρος στην έρευνα και στην εφαρμογή στο χωράφι. Στη συνέχεια, διευρύνθηκε εκτός ΗΠΑ και το 2016 επεκτάθηκε στην Ευρώπη, αποκτώντας και εργοστάσιο στην Ισπανία. Η K&NE Brandt είναι το πρώτο εγχείρημα του Ομίλου Ευθυμιάδη στον τομέα της θρέψης. Επίσης, για την Brandt είναι η πρώτη συνεργασία με τη μορφή ενός joint venture, εκτός ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι δεν λειτουργούμε ως απλός αντιπρόσωπος ενός οίκου του εξωτερικού, αλλά αυτός ο οίκος συμμετέχει στη νέα εταιρεία οργανικά. Όλη η γνώση και η εμπειρία, που υπάρχει παγκοσμίως από τις 45 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Brandt, μεταφέρεται και στην Ελλάδα.
Σε τι είδους προϊόντα θρέψης θα επικεντρωθεί η νέα εταιρεία;
Το χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας αποτελείται από μία ευρεία γκάμα προϊόντων, με ειδικά κοκκώδη λιπάσματα με τεχνολογία σταθεροποίησης αζώτου, προτάσεις θρέψης για υδρολίπανση, βιοδιεγέρτες και ενισχυτικά σκευάσματα για τη φυτοπροστασία, δηλαδή ένα πλήρες πακέτο λύσεων για τους αγρότες. Είμαστε σίγουροι ότι η εταιρεία θα παίξει τα επόμενα χρόνια καθοριστικό ρόλο στον τομέα της θρέψης στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Εξάλλου, λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα δεδομένα αλλάζουν προς το χειρότερο. Ο αγροτικός τομέας είναι ο πρώτος που υφίσταται τις συνέπειες. Ο κλάδος μας προσανατολίζεται στο να βρεθούν προϊόντα, που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών, όπως υπερβολικά χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες, αβιοτικό στρες κ.λπ.
Η παραδοσιακή διαχείριση της καλλιέργειας πλέον δεν είναι επαρκής.
Ποιες θα είναι οι συνέργειες με τον όμιλο Ευθυμιάδη;
Η στρατηγική στον όμιλο είναι πως ό,τι δεν χρειάζεται άδεια φυτοπροστασίας και ό,τι δεν είναι πολλαπλασιαστικό υλικό έχει ήδη περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας. Βέβαια, γίνεται συνεχής δουλειά για εμπλουτισμό με νέες λύσεις και τεχνολογίες.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί και η στελέχωση της εταιρείας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό. Είμαι περήφανος, γιατί έχουμε πολύ έμπειρα στελέχη στον τομέα της θρέψης, που είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλουν στην παροχή αποτελεσματικών λύσεων στους συνεργάτες μας.
Η εταιρεία ιδρύθηκε μόλις τον Σεπτέμβριο, οπότε θεωρώ ότι το 2024 είναι χρονιά προετοιμασίας. Όμως, η δυναμική είναι μεγάλη. Υπάρχουν συνεργάτες που υποστηρίζουν την παραγωγή και τη διανομή σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Ομίλου, που μας υποστηρίζουν και υπάρχουν πολλά σχέδια και σκέψεις για το μέλλον.
Έχει επανέλθει στην ομαλότητα ο κλάδος των ελληνικών λιπασμάτων από το «σοκ» της New Trade Fertilizers;
Όχι, βρισκόμαστε ακόμα σε στάδιο προσαρμογής. Ως πρόεδρος του ΣΠΕΛ, θέλω να πω ότι μας προβλημάτισε πολύ έντονα. Έχουν συμβεί αλλαγές μη αναστρέψιμες. Είμαι 30 χρόνια στην αγορά. Δεν έχω δει κάποιο άλλο τόσο μεγάλο γεγονός. Υπάρχει επιφυλακτικότητα ως προς τις πιστώσεις, τόσο από το εξωτερικό όσο και εντός της ελληνικής αγοράς, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε όπως παλαιότερα, με πίστωση.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη. Και ξανακερδίζεται πολύ δύσκολα.
Τι προκλήσεις θα έχουμε την επόμενη χρονιά, εάν λάβουμε υπόψη και το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από έντονη αστάθεια;
Η αστάθεια είναι κάτι που χαρακτηρίζει πολύ την εποχή που ζούμε σε όλους τους τομείς. Κι αυτό είναι πρόβλημα για τον άνθρωπο, ο οποίος θέλει μια σταθερότητα, μια προβλεψιμότητα στο τι έχει να αντιμετωπίσει. Το κύριο θέμα έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή βιομηχανία λιπασμάτων, που δεν έχει σημαντικά κοιτάσματα πρώτων υλών, ούτε ενεργειακή αυτάρκεια. Ταυτόχρονα, έχουμε χώρες που παίζουν σημαντικό ρόλο στον τομέα, αλλά αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην πρόσβασή τους στην ευρωπαϊκή αγορά και όλο αυτό το περιβάλλον δημιουργεί ένα πιεστικό κλίμα και δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί και οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να γίνεται πάντα με βάση την αντίστοιχη εκτίμηση αντικτύπου.