Δακοκτονία με σύγχρονα μέσα στην Κρήτη από τις 20 Ιουνίου

Τεχνολογίες εντοπισμού θέσης, ειδικοί αισθητήρες και ψηφιακοί χάρτες μπαίνουν στη μάχη κατά του δάκου στην Περιφέρεια Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα, «θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο η πορεία των ψεκαστικών μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα δακοκτονίας, μέσω συσκευών δορυφορικού εντοπισμού θέσης (GPS trackers) και με ειδικούς αισθητήρες θα καταγράφεται η ροή του ψεκαστικού διαλύματος, καθώς και η συνολική κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια του ψεκασμού. Τα δεδομένα θέσης και ροής θα αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητής τηλεφωνίας σε εξυπηρετητή που θα εγκατασταθεί στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ).

Παράλληλα, το ΙΕΛΥΑ θα αναλάβει τη δημιουργία ψηφιακών χαρτών με τις ψεκασμένες και αψέκαστες περιοχές των αγροτεμαχίων με ελαιώνες ανά δημοτικό διαμέρισμα, μέσω αυτοματοποιημένου μοντέλου και με χρήση του λογισμικού ανοικτού κώδικα QGIS», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Κωνσταντίνος Τζεράκης, Ερευνητής Δ’ στο ΙΕΛΥΑ. Όπως τονίζει, «γίνεται προσπάθεια να τεθεί το πρόγραμμα σε εφαρμογή από τις 20 Ιουνίου και να επεκταθεί σταδιακά σε όλη την Κρήτη σε έναν μήνα».

Δολωματικοί ψεκασμοί

Η βελτιστοποίηση και ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών, ώστε να εφαρμόζεται με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας στην περιφέρεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου, την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων, είναι ο στόχος του έργου.

Σύμφωνα με τον κ. Τζεράκη, «οι τομεάρχες και οι επόπτες δακοκτονίας στην Κρήτη θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την εφαρμογή του ψεκασμού από υπολογιστή ή από φορητές συσκευές (έξυπνα κινητά ή tablets) και να έχουν άμεσες πληροφορίες για τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών όλων των συνεργείων ταυτόχρονα. Το έργο θα συνδράμει τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας της Κρήτης, ώστε να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μια αποτελεσματικότερη και πιο οικονομική δακοκτονία, αξιοποιώντας συσκευές χαμηλού κόστους και την επιστήμη της γεωπληροφορικής».

Όπως εξηγεί ο κ. Τζεράκης, «άμεσα ωφελούμενοι από το παρόν έργο είναι όλοι όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από το εθνικό μας προϊόν (παραγωγοί ελαιόλαδου, τυποποιητές, έμποροι) μέσω της βελτίωσης της ποιότητας και της αύξησης της ποσότητας του παραγόμενου ελαιολάδου».