Δανία: Βιολογικό σχεδόν το μισό γάλα που πωλείται στα σούπερ μάρκετ

Η πρωτοπορία των Δανών στα βιολογικά συνεχίζεται, με τη χώρα να θέτει πλέον ακόμη υψηλότερους στόχους για τον τομέα. Ήδη, το βιολογικό γάλα κατέχει ένα 44,6% της αγοράς σε όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας, ενώ τα βιολογικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 13% του συνολικού μεριδίου αγοράς των τροφίμων στη Δανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Paul Holmeck, επί σειρά ετών στέλεχος της Organic Denmark και διευθυντής, πλέον, της εταιρείας συμβουλευτικής Holmbeck EcoConsult.

«Υπήρξε πενταπλασιασμός των βιολογικών προϊόντων στη βιομηχανία υπηρεσιών τροφίμων τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ οι αντίστοιχες διαδικτυακές πωλήσεις κινούνται επίσης ανοδικά», σχολίασε μιλώντας στο Συνέδριο Βιολογικής Γεωργίας που φιλοξένησε το Adare της Ιρλανδίας, πριν από μερικές εβδομάδες.

Ενδεικτικά, πάνω από το 11% των βιολογικών τροφίμων στη Δανία πωλείται διαδικτυακά και παραδίδεται απευθείας στην πόρτα του καταναλωτή. Σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις, από το 2007 έως το 2020 αυτές είχαν ήδη διπλασιαστεί, ενώ η χώρα έχει θέσει στόχο για εκ νέου διπλασιασμό μέχρι το 2030.

Όπως τόνισε ο Holmeck, ο τομέας κατέχει σημαντικά μερίδια σε πολλές κατηγορίες παραγωγής. «Το 25% της αβγοπαραγωγής είναι βιολογικό, το ίδιο και το 30% της παραγωγής λαχανικών, και ένα 13% της συνολικής γαλακτοπαραγωγής. Μάλιστα, η βιολογική ενασχόληση είναι και πιο κερδοφόρα έναντι της συμβατικής τα οκτώ από τα δέκα τελευταία χρόνια».

Συν Αθηνά και χείρα κίνει…

Μία επιτυχημένη πορεία που, όμως, δεν ήρθε από μόνη της, αφού υπήρξαν πρωτοβουλίες της αγοράς, πολιτικές, αλλά και ικανότητα ανάπτυξης που καθοδήγησαν τον τομέα. «Η εθνική πολιτική και η υποστήριξη από την κυβέρνηση, επιτάχυνε την απορρόφηση των βιολογικών προϊόντων στη Δανία.

Η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή έναν εθνικό στόχο για 60% βιολογικά προϊόντα σε όλες τις δημόσιες κουζίνες, παρείχε υποστήριξη στην εκπαίδευση στις κουζίνες της πόλης και δημιούργησε μια εθνική ετικέτα βιολογικής κουζίνας», συμπλήρωσε ο Holmeck.