Δανία: Πρέπει να μειώσει την κατανάλωση κρέατος για να πετύχει τους κλιματικούς της στόχους

Οι Δανοί πολίτες θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα 2/3 της πρόσληψής τους σε κρέας με λαχανικά και άλλα φυτά στο πλαίσιο των προσπαθειών επίτευξης των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της σκανδιναβικής χώρας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπως δήλωσε ανεξάρτητος σύμβουλος της κυβέρνησης.

Μεταξύ των βασικών συστάσεων που διατύπωσε το Δανέζικο Συμβούλιο για το Κλίμα, ήταν ένας φόρος στα τρόφιμα που είναι επιβλαβή για το κλίμα. Πιο συγκεκριμένα, προτάθηκε η επιβολή φόρου περίπου 33% στο βόειο κρέας, το οποίο συγκαταλέγεται στα προϊόντα με το μεγαλύτερο κλιματικό αποτύπωμα, δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος του συμβουλίου, Peter Mollgaard.

Η σύσταση ήταν μέρος μιας ετήσιας ανασκόπησης της πορείας της Δανίας προς την επίτευξη ενός δεσμευτικού στόχου μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 70% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, τον οποίο η κυβέρνηση είναι νομικά υποχρεωμένη να επιδιώξει.

Οι Δανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερη από τη διπλάσια ποσότητα ζωικών τροφίμων όπως χοιρινό, βοδινό κρέας και γαλακτοκομικά, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό τοποθετεί τους Δανούς μεταξύ των πληθυσμών με τις περισσότερες εκπομπές στον κόσμο, σε ό,τι αφορά το αποτύπωμα της διατροφής τους.

Ως σημαντική παραγωγός χοιρινού κρέατος, η Δανία έχει διπλάσιο αριθμό χοίρων προς σφαγή από ό,τι ο συνολικός πληθυσμός των πολιτών της. Το ψητό χοιρινό είναι βασικός πυλώνας της δανέζικης κουζίνας.

Το συμβούλιο εκτιμά ότι η Δανία θα μπορούσε να εκπέμπει ετησίως μεταξύ 2,6 και 3,9 εκατομμύρια λιγότερους τόνους ισοδυνάμων CO2, εάν όλοι οι Δανοί ακολουθήσουν τις διατροφικές υποδείξεις της κυβέρνησης, μειώνοντας την πρόσληψη κρέατος στα 350 γραμμάρια ανά εβδομάδα από ελαφρώς λιγότερο από 1 κιλό.